Vlada rešava nelikvidnost firmi

Vesti

Problem dugova firmi poslovnim bankama i drugim preduzećima mogao bi da bude, bar delimično, rešen novim propisom koji je, u saradnji sa kolegama iz Ministarstva finansija i Narodne banke Srbije(NBS), pripremilo Ministarstvo ekonomije, a koje bi, posle rasprave na narednoj sednici Vlade, trebalo da se nađe i pred poslanicima Parlamenta Srbije. Rok za usvajanje ovog dokumenta u Skupštini je februar 2011. godine.

– Reč je o propisu koji predviđa uspostavljanje mehanizma dobrovoljnog vansudskog restrukturiranja dugova – kaže za „Novosti“ Luka Andrić, iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Prema ideji predlagača navedenog propisa, Privredna komora Srbije će, u procesu vansudskog restrukturiranja dugova, imati ulogu posrednika, odnosno medijatora između firmi i poslovnih banaka, odnosno preduzeća dužnika i kompanije kojoj se duguje.

– Predviđeni su razni mehanizmi koji bi doprineli da se, na dobrovoljnoj bazi, rešavaju problemi dugovanja – ističe Andrić, i dodaje da je, u tom smislu, osmišljeno i dobrovoljno proglašenje moratorijuma na blokadu računa dužnika.

Problem nelikvidnosti srpske privrede je i u toku nedavno vođenih pregovora o šestoj reviziji našeg aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom bila jedna od važnijih tema. Fond je, naime, zaključio da postoji opasnost da se postojeća nelikvidnost privrede prelije i na bankarski sektor, ali i da će broj nenaplativih zajmova nastaviti da raste i u narednoj godini i to, naročito, u korporativnom sektoru.

Banke u problemu

Poslednjih meseci značajno je uvećan procenat firmi koje kasne u otplati rata kredita uzetih kod ovdašnjih poslovnih banaka. Trenutno 14,6% preduzeća ne isplaćuje svoje obaveze na vreme. Poslovnim bankama ovo povećanje procenta kašnjenja u plaćanju rata pravi velike probleme, s obzirom na to da je više od 60% njihovih plasmana okrenuto privredi. Čak 74% njih je u inostranoj valuti, uglavnom u evrima.