Od februara bez papirnih prijava – Potpuna elektronska komunikacija Poreske uprave i obveznika

Vesti

Svi građani, odnosno poreski obveznici, moći će od februara da saznaju stanje svojih obaveza i dobiju odgovarajuće potvrde i elektronskim putem, najavio je u Kragujevcu direktor Poreske uprave Srbije Dragutin Radosavljević.

On je rekao da će naredne godine biti uspostavljena potpuna elektronska kominikacija Poreske uprave sa građanima i privredom.

– Neće više biti papirnih poreskih prijava, u 2011. godini ćemo potpuno zaboraviti takav način komuniciranja, što će privredi Republike Srbije uštedeti od 600 mil EUR- rekao je Radosavljević.

On je naveo da će sledeće godine građani moći da dobiju obaveštenja u vezi sa porezima i u Kontakt centru Poreske uprave Srbije koji je počeo da radi u aprilu ove godine.

Kontakt centar će pružati informacije o stanju poreskog duga i budućim poreskim obavezama, kao i obaveštenja u vezi sa računovodstvenim sistemom.

Svi pozivi sa fiksnog telefona iz Srbije na broj 0700-700 007 naplaćuju se po ceni lokalnog poziva. Sa mobilnog telefona ili iz inostranstva može da se pozove broj 011 33 10 111 uz plaćanje pune cene u skladu sa ugovorom sa telefonskim operaterom.

Pitanja u vezi sa zakonskim uslovima i postupcima poreskog sistema mogu da se šalju i elektronskom poštom preko ikonice „Kontakt centar“ na veb sajtu Uprave (www.poreskauprava.gov.rs).

Pripremljen je, kako je rečeno, poseban veb obrazac koji usmerava pitanja u Kontakt centar.

Od početka rada do 30. novembra zaposleni u Kontakt centru Poreske uprave Srbije obavili su 21.398 razgovora sa klijentima i obradili 1.673 mejla.