Uplata pazara nedeljno

Vesti

Vlada Srbije pripremila je predloge izmena zakona o deviznom poslovanju i zakona o platnom prometu, kojima će biti olakšana trgovina sa inostranstvom, rešen problem svakodnevne uplate pazara na koji su se preduzeća često žalila i pojačana kontrola platnog prometa.

Kako je rekao Slobodan Ilić, državni sekretar Ministarstva finansija, predlog zakona o deviznom poslovanju već u četvrtak će se naći pred Vladom Srbije, tako da bi do kraja godine mogao da prođe skupštinsku proceduru. S druge strane, zakon o platnom prometu još čeka na dostavljanje mišljenja pojedinih institucija posle čega bi mogao da se nađe pred Vladom.

Prema Iliću, najveće promene u deviznom poslovanju tiču se liberalizacije spoljne trgovine.

– Olakšaće se uvoz i izvoz, smanjiće se troškovi privrede, čime će se povećati njena konkurentnost, iz zakona će biti eliminisane nepreciznosti koje su stvarale probleme izvoznicima, a izmenama ćemo pospešiti i razvoj finansijskog tržišta jer su definisane odredbe koje će omogućiti emisiju dugoročnih dinarskih obveznica – naglasio je Ilić i dodao da će izmene doprineti poboljšanju pravne sigurnosti poslovanja, pošto će biti uveden registar svih lica koja nude uslugu brzog transfera novca bez otvaranja računa, što je delatnost koja se često koristi za pranje novca i finansiranje terorizma.

Uz to, formiraće se i registar računa pravnih lica i preduzetnika, koji će voditi Narodna banka Srbije, što bi trebalo da olakša vođenje finansijskih istraga.

Izmenama se proširuje i spisak aktivnosti koje se mogu platiti devizama, čime će se efikasnije koristiti sredstva Evropske unije, odnosno manje novca će se gubiti na kursnim razlikama.

Kod izmena zakona o platnom prometu, nadležnost nad regulisanjem plaćanja gotovim novcem prebačena je sa NBS-a na Ministarstvo finansija i, što će najviše obradovati vlasnike maloprodajnih objekata, obaveza uplate gotovine na račun (pazara) svakog dana ukida se i uvodi obaveza uplate samo jednom nedeljno, odnosno sedam dana od ostvarene prodaje.

Menja se i način prinudne naplate, tako da će za razliku od dosadašnje prakse po kojoj je prvo bio blokiran jedan račun dužnika preko kojeg je trebalo da se izvrši plaćanje, pa tek posle eventualno i neki drugi njegovi računi, sada odjednom biti blokirani svi računi pravnog lica, i dinarski i devizni, i neće mu biti moguće da otvara nove račune dok se ne vrati dugovanje. Uz to, lica kojima je račun u blokadi neće moći da izmiruju svoje obaveze kompenzacijom, osim za plaćanje poreza i plata radnicima.