KALANOVIĆ: Prispeli projekti trostruko veći od planiranog budžeta za NIP

Vesti

Ministarka za Nacionalni investicioni plan (NIP) Verica Kalanović izjavila je danas u Leskovcu da je njeno ministarstvo planiralo budžet za 2011. godinu od 31 milijardu dinara, a da je vrednost prispelih projekata 92 milijarde dinara.

– U ovom trenutku zahtevi lokalnih samouprava, ministarstva i autonomnih pokrajina su 92 milijarde. Mi smo predvideli budžet na 31 milijardu, ali raspolagaćemo sa onoliko sredstava koliko većina u Narodnoj skupštini i većina u Vladi bude predložila za izdvajanja u infrastrukturu – kazala je Kalanovićeva.

Ministarka za NIP, koja je u Leskovcu otvorila rekonstruisan i saniran drumski most preko Veternice u centru grada, rekla je da će novcem iz tog ministarstva naredne godine u Srbiji biti finansirani projekti regionalne i lokalne infrastrukture, ali i autoputevi koji će povezati velike gradove sa koridorima i nastavak radova na Koridoru 11.

– Budžet ćemo napraviti onako kako u određenom trenutku bude postignut kompromis i potreba i sredstva koja su nam na raspolaganju, ali se istinski nadam da infrastruktura, koja je jedan od ciljeva Vlade, mora da zauzme značajno mesto – dodala je ministarka.

Kalanovićeva je rekla da je posebno zadovoljna načinom na koji je ove godine potrošen novac NIP-a na izgradnji infrastrukturnih projekata u 40 nerazvijenih srpskih opština.

– I u onim opštinama koje su najsiromašnije, i po pravilu imaju najviše problema s kadrovima, bilo je moguće realizovati projekte. Ove godine će gotovo najviša i najbolja realizacija biti upravo u 40 najnerazvijenih opština – naglasila je Kalanovićeva.

U rekonstrukciju mosta na Veternici u centru grada, koji je sagrađen još 1936. godine, i uređenje trotoara i parkinga u njegovoj blizini, NIP je uložio 22 miliona dinara, a lokalna samouprava 5,5 miliona dinara. Sagrađen je pre isteka roka.

U toku ove godine Ministarstvo za NIP je u izgradnju putne infrastrukture u Leskovcu uložilo 258 miliona dinara. Ministarstvo je i garant zajma od 3 mil EUR kod Nemačke razvojne banke za projekat rekonstrukcije vodovodnog sistema u Leskovcu koji treba da se realizuje u naredne tri godine.