Pokrajina dodelila 128 miliona dinara za ribnjake u Vojvodini

Vesti

Vojvođanski sekretarijat za poljoprivredu uručio je u petak (26. novembar 2010. godine) predstavnicima 25 ribnjaka, ugovore ukupne vrednosti 128 miliona dinara, namenjenih za rekonstrukciju i izgradnju ribnjaka u Vojvodini.

Kako je saopšteno, ovo je druga godina da se raspisuje konkurs u ovoj privrednoj grani, a tokom prošle godine izdvojeno je 106,6 miliona dinara za 22 projekta, koji su doprineli zaustavljanju pada proizvodnje na ribnjacima.

Resorni skretar Daniel Petrović rekao je da najveći uspeh beleži Ribnjak „Ečka“ koji je dobio dozvolu za izvoz ribe na tržište Evropske unije.

– Ribarstvo u Srbiji je nedovoljno razvijena i do sada, u velikoj meri zapostavljena poljoprivredna delatnost uprkos činjenici da se radi o veoma profitabilnoj proizvodnji za koju u Vojvodini postoje izuzetni prirodni uslovi – rekao je Petrović.

On je naveo da se nakon drastičnog smanjenja proizvodnje u ribarskoj delatnoti beleži blagi porast, koji još uvek nije na nivou kao od pre 10 godina.

Na teritoriji Vojvodine nalazi se oko 13.500 hektara ribnjaka, od čega je oko 12.500 hektara u funkciji, a ukupna godišnja proizvodnja ribe u njima iznosi oko 11.000 tona.