Na mestu srušene kineske ambasade novi tržni centar

Vesti

Ostaci zgrade kineske ambasade u Novom Beogradu, razrušene u bombardovanju 1999. godine, konačno se uklanjaju posle više od deset godina. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda izabrala je kompaniju „PMC inženjering“ da raščisti i sanira teren i izradi glavni projekat rušenja zgrade.

Nakon uklanjanja, na ovoj elitnoj lokaciji, u neposrednoj blizini TC „Ušće“ i poslovnog kompleksa „VIG Plaza“, gradiće se objekat isključivo komercijalnog sadržaja, odnosno još jedan tržni centar.

Pitanje vlasništva zgrade razrešeno je sporazumom još 2004. godine, kada je Republika Kina dobila novu lokaciju za ambasadu u Užičkoj, a postojeću prepustila Republici Srbiji. Međutim, ni tada se nije pristupilo uklanjanju porušenog objekta. Direkcija za građevinsko zemljište, nosilac prava korišćenja zgrade, izabrala je kompaniju „PMC inženjering“ kao najboljeg ponuđača, koji će u najkraćem roku (do kraja godine) konačno ukloniti ruševine.

– Rok za rušenje od 75 dana za sumu od 48 miliona dinara, odnosno 56 miliona sa PDV-om, bila je najbolja ponuda na tenderu. Nije bilo prigovora od strane ostalih ponuđača. Nakon što se postupak rušenja završi, pokrenuće se javna licitacija za davanje zemljišta u zakup. Očekujemo da licitacija bude pokrenuta početkom 2011. godine – kažu u Direkciji.

Bivša rezidencija zauzima površinu od oko 60 ari, a izgradnja će biti dozvoljena na 20.000 kvadratnih metara. Na toj površini, prema Generalnom urbanističkom planu grada, dozvoljena je izgradnja objekata isključivo komercijalnih sadržaja, što znači izgradnja još jednog tržnog centra.

Ambasada Kine u ulici Trešnjin cvet 7. maja 1999. godine pogođena je sa tri NATO projektila. Tada su poginula trojica kineskih novinara, dok je vojni ataše ambasade zadobio teške povrede, kao i još 20 osoba. Kongres SAD je 15. decembra 2000. odobrio Kini kompenzaciju od 28 mil USD na ime odštete za štetu pretrpljenu bombardovanjem, a žrtvama i njihovim porodicama je isplaćeno 4,5 mil USD.