Kravčenko očekuje pozitivno poslovanje „Naftne industrije Srbije“

Vesti

Ulaganje do 2014. milijardu evra

Direktor „Naftne industrije Srbije“ (NIS) Kiril Kravčenko rekao je juče da bi NIS u ovoj godini mogao da posluje pozitivno.

Kravčenko je na Ekonomskom samitu Srbija 2010. kazao da će NIS do 2014. uložiti milijardu evra od čega polovinu u Rafineriju nafte u Pančevu što će biti značajno za dalje poslovanje te kompanije i zbog najavljene liberalizacije tržišta naftnih derivata.

On je dodao da će sledeće godine NIS investirati 400 mil EUR u Rafineriju nafte i maloprodajnu mrežu i to sredstvima iz kredita „Gazpromnefta“ u vrednosti od 60% a ostatak iz dobiti od poslovanja.

Kravčenko je kazao da je kratkoročni cilj da NIS postane regionalni lider u svojoj oblasti i da poveća proizvodnju za 50%.

On je dodao da u naredne tri godine očekuje povećanje proizvodnje nafte za 60%, povećanje rezervi nafte za 20% i povećanje prerade za 50%.

Direktor NIS-a je kazao i da su u Novom Sadu planirana ulaganja u proizvodnju ulja za automobile i otvaranje fabrike gasa, kao i da se očekuje renoviranje benzinskih stanica.

Prema njegovim rečima, u naredne tri godine konkurencija na tržištu derivata će biti povećana, a potencijal za rast investicija u energiju i naftnu industriju je veliki.

Kravčenko je kazao i da sledeće godine NIS planira proširenje u Rumuniju i Bugarsku ali nije ulazio u detalje.