Podrška vojvođanskoj privredi

Vesti

Fond za razvoj Vojvodine odobrio četiri milijarde dinara za podršku vojvođanskoj privredi

Fond za razvoj Vojvodine je danas objavio da je u prvoj polovini ove godine odobrio 214 kredita ukupne vrednosti 1,8 milijardi dinara.

Kako se navodi, novac je dodeljen na konkursima za dugoročno kreditiranje privrede i poljoprivrede i kratkoročno kreditiranje izvoza, a u partnerstvu sa Razvojnom bankom Vojvodine za likvidnost preduzeća dodatno je plasirano dve milijarde dinara.

Najviše sredstava plasirano je za poljoprivrednu proizvodnju, transport, proizvodnju i preradu, kao i za građevinarstvo i usluge.

U oblasti kreditiranja poljoprivrede najviše je dato za stočarstvo, ratarstvo i voćarstvo, a na konkursu za kratkoročno finansiranje izvoza doniminiraju delatnosti obrade metala, proizvodnja prehrambenih proizvoda i ratarstvo.

Od ukupnog broja korisnika kredita, 111 su registrovana poljoprivredna gazdinstva, a 103 korisnika su firme i preduzetnici.

Kako je najavljeno, svi konkursi biće otvoreni do plasiranja planiranih sredstava, a krajem septembra biće raspisan i konkurs za dugoročno kreditiranje izgradnje, adaptacije i opremanja skladišnih kapaciteta.

Fond za razvoj Vojvodine osnovala je Skupština Vojvodne pre osam godina i do sada je putem kreditnih linija plasirao oko 4.500 kredita.

e-Kapija, 14.09.2010.