Građani plaćaju gubitak spora "Lukoila" sa kompanijom INA

Vesti

PORTAL „PIŠTALJKA“

Građani plaćaju gubitak spora „Lukoila“ sa kompanijom INA – Vlada se obavezala da će nadoknaditi štetu

Portal „Pištaljka“ objavio je dokument na osnovu kojeg se Vlada Srbije u oktobru 2008. obavezala da će novcem građana platiti štetu ako „INA“ dobije spor protiv „Lukoila“.

Pištaljka je proverila Službeni glasnik iz 2008. i nije našla zaključak Vlade o produženju garancije, iako su izvori iz Vlade izjavljivali da nije bilo tajnosti.

Nije jasno zašto Vlada nije tražila da i „Lukoil“ produži svoje obaveze prema Srbiji za još pet godina – da ne otpušta radnike i da ne prodaje imovinu, navodi antikorupcijski portal „Pištaljka“.

Takođe, Vlada se obavezala da – ako sud presudi u korist INE – „Lukoil“ neće morati da prenese imovinu na hrvatsku kompaniju, čime se direktno umešala u posao suda, navodi se na tom sajtu.

Vlada se, podsetimo, zaključkom usvojenim 23. oktobra 2008. obavezala da će „Lukoilu“ do 2013. godine nadoknaditi iz budžeta, odnosno novcem građana, svu eventualnu štetu koja bi nastala u slučaju da hrvatska INA dobije spor protiv Agencije za privatizaciju, Akcijskog fonda i „Lukoila“ koji od 2001. vodi pred Privrednim sudom u Beogradu. INA traži povraćaj imovine, za koju smatra da je nelegalno oduzeta devedesetih godina, ili naknadu troškova u ukupnoj visini od oko 190 mil EUR.

zp8497586rq