Osztrák támogatással nyolc vajdasági településen szerveznek vállalkozásfejlesztési képzést

Hírek

A tudás érték elnevezésű projektum – amelyet az osztrák ADA fejlesztési ügynökség finanszíroz – célja, hogy felvilágosító és szakmai segítséget nyújtson, egyszóval tudást adjon át mindazoknak a hivatalnokoknak, akik cégbejegyzéssel és ehhez hasonló szolgáltatással foglalkoznak, valamint a vállalatalapítóknak, a munkanélkülieknek, a magánvállalkozóknak és az ezzel kapcsolatos ügyintézésre szakosodottaknak. A projektumot nyolc vajdasági településen – Szabadkán, Zomborban, Nagykikindán, Nagybecskereken, Versecen, Pancsován, Újvidéken és Sremska Mitrovicán – másfél éven át kiképzés formájában fogják megvalósítani oly módon, hogy kedvező feltételeket és légkört teremtenek a vajdasági vállalkozás felfejlesztésére.

Mindezt az osztrák ügynökség a tartományi munkaügyi és foglalkoztatási titkársággal, a Vajdasági Garanciaalappal és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat vajdasági részlegével karöltve szervezi meg. A terv szerint a nemzeti ügynökségnek és a garanciaalapnak 100 tanácsosát képezik ki arra, hogy munkanélküli, ám a saját vállalkozásukat indítani kívánó polgárokat felkészítsék az üzleti életre. Újabb 200 vállalkozót tanítanak meg arra, hogy miként maradjanak fenn a piacon, hogyan fejlesszék a vállalkozásukat, és hogyan hassanak a termelékenység növekedésére. Legalább 550 munkanélkülit arra képeznek ki, hogyan kell saját vállalkozásba kezdeniük, milyen terveket készítsenek, és a terveiket a gyakorlatban hogyan valósítsák meg – hangzott el tegnap a Tartományi Kormány épületében megtartott sajtótájékoztatón.

Az ADA Osztrák Fejlesztési Ügynökség a projektum oktatói részével az osztrák gazdasági kamara keretein belül működő WIFI legnagyobb európai oktatói intézményt bízta meg, amelynek horvátországi és szerbiai képviselője, Ivanka Springer a tegnapi projektumismertetőn a következőket nyilatkozta terveik kapcsán:

– A kiképzéssel oda szeretnénk hatni, hogy az emberek sokkal felkészültebbek legyenek. Minden várt és váratlan eseményre reagálni tudjanak, amikor vállalkozásba kezdenek. Sokan csak azt igénylik, hogy meghallgassák, megértsék őket, de mi ennél jóval többet nyújtunk, arra serkentjük az általunk kiképzett embereket, hogy felkészülten, jól és szakavatottan végezzék a munkájukat. Szerbiában eddig mintegy 20 cégből már 400-an vettek részt a képzésen, s valamennyien dicsérően beszélnek mindarról, amit megtanultak, és mondhatom, hogy azóta is szorosan együttműködünk. A mostani projektum legfőbb célja, hogy az általunk kiképzett tanácsosok megfelelően felvilágosítsák mindazokat, akik vállalkozásba kezdenek vagy már van vállalkozásuk, de dilemmák merültek fel. Különösen odafigyelünk az üzletkötői, a prezentációs és a szakmai kiképzésre, de a piackutatás, a pénzügyek, a vállalatvezetés területén is hasznos tudnivalót adunk át felvilágosító tanulmányaink résztvevőinek.