Sajtóközlemény – Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program

Hírek

Kistelek Környéki Települések Többcélú Társulása

Projekt cím: Magyar-Szerb határon átnyúló ár- és belvízvédelmi rendszer létrehozása és működtetése a Tisza-folyó mentén

A Kistelek Környéki Települések Többcélú Társulása jelenleg valósítja meg partnereivel közösen (ICR-Szerbia, ATIKÖVIZIG-Magyarország) a “Magyar-Szerb határon átnyúló ár- és belvízvédelmi rendszer létrehozása és működtetése a Tisza-folyó mentén” című projektet.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, az “INFRASTRUKTÚRA ÉS KÖRNYEZET” 1. számú prioritás tengelyen belül az “1.2. Közös felelősségvállalás a környezetért” beavatkozási területen az “1.2.1. Kisebb léptékű vízgazdálkodási (ár- és belvízvédelem) tevékenységek” intézkedésen keresztül.

A projekt átfogó célja kibővíteni a rendelkezésre álló, árvízi és belvízi károk megelőzését szolgáló technikai eszközöket a gazdaságilag és társadalmilag elmaradott területeken, illetve az árvíz és belvizek által veszélyeztetett térségekben, valamint növelni az illetékes hatóságok szabad kapacitását és a határmenti kommunikációt az árvízi és belvízi károk megelőzése és elhárítása érdekében.

A projekt célcsoportja Magyarország és Szerbia közös folyó–menti veszélyeztetett területei, pontosabban a következő régiók, kistérségek és azok települései: Magyarországon Dél-Alföld Régió, ezen belül Kistelek kistérség, Szerbiában Vajdaság tartomány, ezen belül pedig Magyarkanizsa (Kanjiza) városa.

A projekt céljai hozzájárulnak a „Környezeti fenntarthatóság és biztonság a határzónában” a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban megnevezett specifikus cél eléréséhez, mely Program hosszú távú általános célja egy fenntartható és biztonságos környezetben együttműködő régió létrehozása.

A projekt összköltségvetése 844.868 euró, melyből az Európai Unió társfinanszírozása 718.138 eurót tesz ki.

Jelen dokumentum az Európai Unió társfinanszírozásával készült el. A dokumentum tartalma a Kistelek Környéki Települések Többcélú Társulásának kizárólagos felelőssége, mely semmilyen körülmények között nem tükrözi az Európai Unió és/vagy az Irányító Hatóság álláspontját.

A projekt a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban, az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.