Olasz gépek hazai hitelre

Pályázatok

TARTOMÁNYI GARANCIAALAP

Új felszereléshez juthatnak a vajdasági cégek a Tartományi Garanciaalap és a Banca Intesa együttműködése révén

A bank szerint a pályázat célja olyan kisebb vállalatoknak segíteni a felzárkózásban, amelyek a mai viszonyok közepette különben nem lennének képesek megfelelni az általános hitelfeltételeknek.

A Tartományi Garanciaalap a Banca Intesával együttműködve olasz felszerelés beszerzését segítő hosszú távú hitelpályázatot írt ki vajdasági székhelyű kis- és középvállalkozások számára. A jótállási alap 150 millió dinár értékű garanciaállományt irányozott elő a bank és az alap elbírálásában jóváhagyott hitelekre, egy-egy kölcsönre fele-fele arányban vállalnak jótállást.

A hitel részleteinek a tartományi kormányban tegnap megtartott ismertetésén Teodora Vlahović, a Tartományi Garanciaalap igazgatója elmondta, a pályázat az olasz kormány által elfogadott, a magánszektor serkentésére irányuló hitelprogramnak és a két ország államközi szerződésének köszönhetően született meg. Nem kérdéses, hogy mindkét fél érdeke a létrehozott hitelprogram: a vajdasági cégek korszerű, minőségi olasz berendezésekhez juthatnak, Olaszország pedig növelheti az ott gyártott felszerelések eladási adatait.

A sikeres elbírálás érdekében a pályázatra jelentkező kis- és középvállalkozások tőkéjének legkevesebb 65 százaléka magánkézben kell hogy legyen. Legalább két éve pozitív pénzügyi eredményekkel kell működnie az adott cégnek azon a piacon, melyen folytatná az üzletelést a kölcsön révén. A pályázat írásakor bizonyos felső korlátokat is megszabtak, annak érdekében, hogy minél eredményesebben kizárhassák a nagyobb vállalatok részvételét. Ezekkel összhangban például a pályázó cégnek nem lehet 250-nél több foglalkoztatottja, évente 50 millió eurót nem meghaladó áruforgalmat bonyolíthat le, és nagyvállalatnak minősíthető cégeknek nem lehet 25 százaléknál nagyobb részesedésük a tőkemegoszlásban.

Darko Popović, a Banca Intesa végrehajtó bizottságának tagja kiemelte, a pályázat célja, hogy a felzárkózásban segítsenek olyan kisebb vállalatoknak, amelyek a mai viszonyok közepette nem felelnének meg az általános hitelfeltételeknek. Hozzátette, a garanciaalap által támogatott kölcsönök feltételei jóval kedvezőbbek a bankok által manapság kínált hitelek feltételeinél, és jó, hogy ezt úgy sikerült elérni, hogy a bank és az alap is azonos arányban vállalja a mindenképp felmerülő kockázatot.

A nyolcéves törlesztési idővel rendelkező hitelek legkevesebb 50, legtöbb 150 ezer eurót tehetnek ki. A törlesztés megkezdését megelőző türelmi idő két év. A kamat a nyolc év folyamán változatlan marad, évente 4,9 százalékos lesz. A hitelkérelem költségeihez hozzá kell számítani a banknak járó, a kölcsön értékének egy százalékát kitevő illetéket is, melyet egy összegben, még a jóváhagyást megelőzően kell kifizetni. A felvett hitelt, a kétéves türelmi időt követően, azonos nagyságú, féléves részletekben kell visszafizetni, a kamattal együtt. S ami szintén nem mellékes, a hiteljóváhagyás feltételeinek való megfelelés nem jelenti automatikusan a hitel odaítélését is, a jelentkező cégeknek jövőbelátó, világos üzleti tervet is át kell nyújtaniuk, mely alapján a végleges döntést a bank hozza meg, figyelembe véve a garanciaalap véleményét.

Az olasz gyártmányú felszerelések beszerzésére vonatkozó pályázat az anyagi eszközök kihasználásáig marad érvényben – közölték az illetékesek, tehát időkorlátok nincsenek. Popović a tegnapi sajtótájékoztatón egyébként máris beharangozott egy újabb, jövőre aktualitást nyerő hitelprogramot, amely szintén az olasz kormány jóváhagyásával születik meg.

Link