MINISTARSTVO KULTURE REPUBLIKE SRBIJE – Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti likovnih, primenjenih, vizuelnih umetnosti, dizajna i arhitekture u Republici Srbiji u 2024. godini

Konkursi

MINISTARSTVO KULTURE REPUBLIKE SRBIJE

Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti likovnih, primenjenih, vizuelnih umetnosti, dizajna i arhitekture u Republici Srbiji u 2024. godini

Predmet konkursa
Predmet konkursa su projekti iz oblasti likovnih, primenjenih, vizuelnih umetnosti, dizajna i arhitekture (godišnji programi galerija i izlagačkih prostora; samostalne i grupne izložbe i drugi autorski projekti; likovne kolonije i rezidencijalni programi; regionalna, evropska i međunarodna saradnja, i dr.).

Cilj konkursa
Cilj konkursa je unapređenje sistema kulture u oblasti likovnih, primenjenih, vizuelnih umetnosti, dizajna i arhitekture u Republici Srbiji.
Konkurs se raspisuje radi pružanja finansijske podrške projektima u oblasti savremenog stvaralaštva, a koji doprinose ostvarivanju opšteg interesa u oblasti kulture, definisanog članom 6. Zakona o kulturi.

Prioriteti finansiranja
Projekti koji podrazumevaju nastajanje nove umetničke produkcije (kroz podršku samostalnim projektima umetnika, kustosa i drugih profesionalaca u kulturi, kao i kroz podršku godišnjim programima galerija i izlagačkim prostorima, likovnim kolonijama i rezidencijalnim programima, i dr.)

Međunarodni projekti domaćih organizacija i profesionalaca u kulturi, a posebno oni koji se realizuju u regionu i u inostranstvu (samostalni projekti domaćih umetnika, kustosa i drugih profesionalaca u kulturi, i njihovo učešće u grupnim međunarodnim projektima koji se realizuju u regionu i u inostranstvu, projekti saradnje/ koprodukcije domaćih i relevantnih inostranih organizacija, i dr.)

Godišnji programi galerija i izložbenih prostora (sa preporučenim finansiranjem adekvatne naknade za rad umetnika prilikom realizacije samostalnih izložbi, a naročito kada se radi o novim produkcijama, kao i sa mogućnošću finansiranja kupovine tehničke opreme i uređenja izgleda galerija i izlagačkih prostora – krečenje, kupovina postamenata i drugog mobilijara, radovi manjeg obima za potrebe izvođenja programa, i sl.)

Najmanji iznos koji će se finansirati ili sufinansirati po projektu:
Godišnji programi galerija i izlagačkih prostora: 500.000,00 dinara;
Projekti koji uključuju do 3 umetnika: 300.000,00 dinara;
Ostali projekti: 400.000,00 dinara.

Kriterijumi za odabir projekata
O izboru projekata po raspisanom Konkursu odlučuje stručna komisija koju obrazuje Ministarstvo kulture Republike Srbije.
Komisija će se rukovoditi kriterijumima shodno Uredbi o kriterijumima, merilima i načinu izbora projekata u kulturi koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Republike Srbije, Autonomne pokrajine, odnosno jedinica lokalne samouprave:

Pravo učešća na ovom konkursu imaju: ustanove, umetnička i druga udruženja registrovana za obavljanje delatnosti kulture, pojedinci (umetnici, saradnici, odnosno stručnjaci u kulturi), kao i drugi subjekti u kulturi, osim ustanova kulture čiji je osnivač Republika Srbija, koje se finansiraju shodno članu 74. Zakona o kulturi.

Konkurs je otvoren od 27. novembra do 26. decembra 2023. godine.

Za sva pitanja vezana za postupak prijavljivanja na konkurs zainteresovani se Ministarstvu kulture mogu obratiti telefonom, kao i na elektronsku adresu: 011/ 3398 880, dimitrije.tadic@kultura.gov.rs.

Detaljnije