Takmičenje za najbolju ideju u oblasti promocije preduzetništva (EEPA)

Konkursi

MINISTARSTVO PRIVREDE

Takmičenje za najbolju ideju u oblasti promocije preduzetništva (EEPA)

ŠTA JE EEPA?

European Enterprise Promotion Awards (Takmičenje za najbolju ideju u oblasti promocije preduzetništva) je inicijativa Evropske komisije koja ima za cilj da prepozna i nagradi izuzetne primere podrške i promocije preduzetništva širom Evrope. Ova nagrada ne predstavlja samo takmičenje već težnju da se ojača svest o značaju podrške preduzetništvu, kao i da se svaki uspeh na ovom polju proslavi.
Pored 27 zemalja članica EU, u takmičenju za najbolji model u oblasti promocije preduzetništva, učestvuju i Srbija, Island, Albanija, Turska, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija, Kosovo* , Jermenija, Moldavija, Ukrajna i Ujedinjeno Kraljevstvo.

EEPA je šansa da vaša ideja odnosno kreativni pristup u podršci preduzetništvu uđe u takmičenje za evropsko priznanje i donese vam vidljivost i promociju širom Evrope, ali i da upravo vi date primer i poslužite kao inspiracija drugima.

KAKO OSVOJITI NAGRADU?

Ukoliko…..

  1. Promovišete preduzetničku kulturu….
    ….ova kategorija podrazumeva nacionalne, regionalne i lokalne inicijative koje promovišu preduzetništvo, pre svega među mladima i ženama….
    Primer: organizovanje događaja i kampanja koji promovišu preduzetništvo i kulturu koja ohrabruje kreativnost, inovativnost i preuzimanje rizika;
  2. Ulažete u razvoj preduzetničkih veština……
    ….ova kategorija podrazumeva nacionalne, regionalne i lokalne inicijative koje unapređuju preduzetničke i menadžerske veštine, kao i veštine zaposlenih …
    Primer: promovisanje specifičnih veština kao što su tehničke veštine zanatlija, znanje jezika, kompijuterska pismenost, mentoring za preduzetnike ili preduzetničko obrazovanje u školama i fakultetima;
  3. Unapređujete poslovno okruženje i podržavate digitalizaciju……
    ….ova kategorija podrazumeva inovativne politike i inicijative na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou koje Evropu čine najprivlačnijim mestom za otpočinjanje biznisa, poslovanje i razvoj; pojednostavljenje zakonodavnih i administrativnih procedura za preduzeća i poštovanje principa „mislite najpre o malima“, podrška digitalizaciji poslovanja i omogućavanje preduzećima da se razvijaju, šire tržišta i koriste digitalne tehnologije, proizvode i usluge svih vrsta.
    Primer: olakšavanje pristupa javnim nabavkama za MSP; smanjenje administrativnih troškova i barijera; podrška prilikom prenosa vlasništva biznisa; podrška osnivanju novih biznisa; podrška digitalnoj transformaciji;
  4. Podržavate internacionalizaciju MSP….
    ….ova kategorija podrazumeva nacionalne, regionalne i lokalne politike i inicijative koje ohrabruju mala i srednja preduzeća da iskoriste mogućnosti tržišta EU i šire….
    Primer: sprovođenje projekata koji podstiču i održavaju međunarodnu poslovnu saradnju, pružanje informacija, organizovanje poslovnih susreta i obezbeđivanje usluga MSP koje im olakšavaju izlazak na inostrana tržišta;
  5. Podržavate održivi razvoj….
    ….ova kategorija podrazumeva nacionalne, regionalne i lokalne politike i inicijative koje podržavaju održivi razvoj i različite aspekte zaštite životne sredine kao što su cirkularna ekonomija, klimatska neutralnost, čista energija, efikasnost resursa ili biodiverzitet kroz npr. razvoj veština, povezivanje ili finansiranje.
    Primer: pružanje podrške preduzećima da usvoje održiv poslovni model;
  6. Promovišete inkluzivno preduzetništvo i odgovorno poslovanje….
    ….ova kategorija podrazumeva nacionalne, regionalne i lokalne politike i inicijative koje promovišu korporativnu društvenu odgovornost među malim i srednjim preduzećima; kao i one koje promovišu preduzetništvo među ugroženim grupama, nezaposlenima, etničkim manjinama i sl.
    Primer: osnivanje socijalnih i neprofitnih preduzeća kojima se rešavaju socijalni problemi kroz preduzetništvo
    ……prijavite se!!!

KO MOŽE DA UČESTVUJE?
Pravo učešća imaju nacionalne, regionalne i lokalne institucije i organizacije, gradovi, regioni, jedinice lokalne samouprave kao i javno-privatna partnerstva između javnih vlasti i preduzetnika, obrazovnih programa i poslovnih organizacija.

Programi prekogranične saradnje takođe mogu biti nominovani ukoliko imaju podršku svih učesnika u sprovođenju odnosno ukoliko postoji njihova saglasnost.

„Jedna od dobrih strana ovog takmičenja je da granice između zemalja nestaju. Udaljeni gradovi postaju ekonomski saveznici koji se ne takmiče prema bruto domaćem proizvodu već prema brilijantnim idejama“
Ukoliko želite da učestvujete u Takmičenju, a niste nacionalna, regionalna i lokalna institucija i organizacija, grad, region, jedinica lokalne samouprave, projekat koji prijavljujete mora biti rezultat javno-privatnog partnerstva, tj. da ste na osnovu finansijskog sporazuma zaduženi za implementaciju programa koji je kreiralo javno telo i/ili da postoji sporazum između vas i javnog tela kojim ste na osnovu vaše ekspertize, znanja i resursa, uključeni u proces izrade praktičnih politika i/ili da je vašem konkretnom projektu data direktna podrška od strane javnog tela (ova podrška ne mora nužno biti finansijske prirode).
Bitan uslov učešća jeste da se projekat/inicijativa koja je predmet Takmičenja sprovodi minimum 15 meseci odnosno da je ostvarila određene rezultate koji je mogu kvalifikovati za priznanje.

KAKO SE PRIJAVITI?
Takmičenje se sastoji iz dve faze:

  • Prva je na nacionalnom nivou odnosno biraju se državni predstavnici, i to dva predstavnika iz dve različite kategorije;
  • Drugu fazu čini takmičenje izabranih predstavnika država na evropskom nivou.
    Ukoliko želite da učestvujete, pošaljite svoju prijavu, odnosno popunjen formular koji je postavljen na sajtu Ministarstva privrede ( www.privreda.gov.rs ) elektronskim putem (u word ili pdf formatu) najkasnije do 07. jula 2022. godine na sledeće mejl adrese: milica.stankovic@privreda.gov.rs i iva.matic@privreda.gov.rs .
    Prijavni formular mora:
  • imati max 10 stranica;
  • biti popunjen na engleskom jeziku;
  • sadržati detaljan opis projekta sa sledećim elementima: analiza situacije, izazovi, rešenja, implementacija, rezultati i plan za dalju realizaciju;
  • biti propraćen pismom podrške visokog političkog predstavnika, preduzetnika ili profesora koji nije bio direktno uključen u sam projekat (skenirano, potpisano i priloženo u pdf formatu);
  • sadržati tačne kontakt detalje i
  • biti potpisan od strane lica koje je nadležno za sprovođenje projekta.

Najkreativnije i najuspešnije prijave, a najviše dve iz različitih kategorija, će biti prosleđene evropskom žiriju, koji će doneti odluku o pobedi za svaku od kategorija kao i o pobedniku na nivou celog takmičenja.

Svi učesnici koji su na nacionalnom nivou nominovani za dalje takmičenje, biće pozvani da učestvuju na svečanoj ceremoniji dodele nagrada.

Želimo vam svu sreću i vidimo se u finalu!

Pitanja ili komentari? E-mail:
milica.stankovic@privreda.gov.rs
iva.matic@privreda.gov.rs

Detaljnije