Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj turizma – Vrednost grantova 1.62 miliona evra

Konkursi

SEKRETARIJAT SAVETA ZA REGIONALNU SARADNJU

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj turizma – Vrednost grantova 1.62 miliona evra

Sekretarijat Saveta za regionalnu saradnju (RCC) objavio je danas program bespovratnih finansijskih sredstava (grantova) vredan 1,62 miliona evra, koji će se koristiti za unapređenje infrastrukture i kvaliteta usluga na regionalnim kulturnim i avanturističkim turističkim rutama.

Programom će biti obuhvaćeno trideset i više grantova, pojedinačne vrednosti do 54.000 evra, a realizovaće se tokom perioda od tri godine, saopštio je RCC.

– Ovim programom dodele bespovratnih finansijskih sredstava Savet za regionalnu saradnju će omogućiti javnom i privatnom sektoru u šest ekonomija Zapadnog Balkana da sprovedu neophodne intervencije na turističkim lokalitetima, a kulturne i prirodne atrakcije učine privlačnijim posetiocima iz inostranstva i regiona – rekao je Goran Svilanović, generalni sekretar RCC-a.

– Drugim rečima, pomoći ćemo da se sačini zajednička i bolja regionalna turistička ponuda koja će privući više turista u region, produžiti njihov boravak, i povećati prihode i broj kvalitetnih radnih mesta u ovoj industriji – dodao je on.

Program bespovratnih finansijskih sredstava je sastavni deo projekta razvoja i promocije turizma vrednog 5 mil EUR, kojeg finansira Evropska unija a sprovodi RCC. Program će se realizovati u tri uzastopna ciklusa s ciljem da se u svakom ciklusu sprovede najmanje deset pilot projekata.

Javni poziv za dostavljanje projektnih ponuda će označiti početak svakog ciklusa koji će biti otvoren za pravna lica, uključujući nevladine i neprofitne organizacije, udruženja, fondacije i lokalne vlasti, koja će biti direktno odgovorna za pripremu, upravljanje i realizaciju sredstava.

Prvi poziv za dostavljanje ponuda, koji je objavljen danas, otvoren je konkretno za lokalne i regionalne organizacije koje se bave razvojem turizma, turističke klastere, organizacije za obrazovanje i usavršavanje, koje aktivno učestvuju u razvoju turizma, kao i nacionalne parkove i parkove prirode.

Rok za dostavljanje ponuda je 16. avgust 2018. godine.

Više informacija o programu