Konkurs za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja osetljivih grupa u 2018. godini

Konkursi

POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA KULTURU, JAVNO INFORMISANJE I ODNOSE S VERSKIM ZAJEDNICAMA

Konkurs za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja osetljivih grupa u 2018. godini

Konkurs je namenjen medijima koji objavljuju informacije na znakovnom jeziku ili Brajevom pismu ili na drugi način, koji omogućava da se nesmetano ostvaruje pravo u javnom informisanju

I

Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama (u daljem tekstu: Pokrajinski sekretarijat) korisnicima će odobriti sredstva u skladu sa čl. 95-97. Uredbe o pravilima za dodelu državne pomoći („Sl. glasnik RS“, br. 13/10, 100/11, 91/12, 37/13, 97/13 i 119/14) po pravilima za Državnu pomoć male vrednosti (de minimis državna pomoć).

Ukupan iznos sredstava koji se raspoređuje jeste: 2.500.000,00 dinara.
Najmanji iznos sredstava koji se može odobriti po projektu jeste 100.000,00 dinara, a najveći iznos sredstava po projektu jeste 1.250.000,00 dinara.

1.1. Predmet konkursa: Sredstva se odobravaju nevladinim i drugim neprofitnim organizacijama za realizaciju projekata uvođenja, poboljšanja ili proširenja programskih sadržaja u novinama ili elektronskim medijima, koje se distribuiraju ili emituju u Autonomnoj pokrajini Vojvodini, a od posebnog su značaja za javno informisanje osetljivih grupa, uključujući i internet stranice upisane u Registar medija, i koje objavljuju informacije na znakovnom jeziku ili Brajevom pismu ili na drugi način, koji omogućava da se nesmetano ostvaruje pravo u javnom informisanju.

1.2. Ciljevi konkursa jesu: ostvarivanje javnog interesa osetljivih grupa u AP Vojvodini u oblasti javnog informisanja.

1.3. Kriterijumi za ocenjivanje projekata određeni su članom 18. Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja („Sl. glasnik RS“, br. 16/16 i 8/17).

  • 1.3.1. Prednosni kriterijumi: višegodišnje iskustvo u proizvodnji medijskih sadržaja na znakovnom jeziku i Brajevom pismu, odnosno u produkciji medijskih sadržaja na raznim medijskim platformama koje su namenjene osetljivim grupama, veći broj korisnika, validna argumentacija projekta, adekvatna specifikacija budžeta, usklađena i obrazložena sa stanovišta planiranih projektnih aktivnosti i održivost projekta.

1.4. Pravo učešća na konkursu: Predloženi projekat se mora realizovati putem registrovanog medija.
Pravo da dobiju sredstva imaju nevladine i druge neprofitne organizacije, koji su izdavači medija upisanih u Registar medija pri Agenciji za privredne registre, kao i audio i audio/video produkcije, kojima je osnivač nevladina ili druga neprofitna organizacija, koje imaju potpisan ugovor ili overenu izjavu izdavača medija u kojima će programski sadržaji biti emitovani.

Pravo učešća nemaju republički i pokrajinski javni medijski servisi, odnosno Javna medijska ustanova ,,Radio-televizija Srbije“ i Javna medijska ustanova ,,Radio-televizija Vojvodine“ i osnivači medija koji primaju redovnu subvenciju iz budžeta Republike Srbije i budžeta AP Vojvodine.

Predlagač može konkurisati samo sa jednim projektom.

Ukoliko je pravno lice izdavač više medija, on ima pravo učešća na konkursu za svaki medij, čiji je izdavač.

Učesnik konkursa je obavezan da dostavi popunjene obrasce za učešće na konkursu (preuzimaju se sa sajta Pokrajinskog sekretarijata):
1. Popunjen i overen prijavni Obrazac 1 u dva primerka:
• popunjen predlog projekta;
• popunjen budžet projekta.

Učesnik konkursa je obavezan i da priloži sledeća dokumenta:
• fotokopiju rešenja o registraciji pravnog lica u odgovarajućem registru;
• fotokopiju rešenja o registraciji medija u Registru medija, pri Agenciji za privredne registre;
• fotokopiju dozvole za emitovanje radio i/ili TV programa koju je izdalo Regulatorno telo za elektronske medije;
• fotokopiju potvrde o poreskom identifikacionom broju – PIB;
• ugovor ili overena izjava izdavača medija, u kojima će programski sadržaji biti emitovani (obavezno samo za pravna lica i preduzetnike registrovane za produkciju televizijskog i radijskog programa);
• potpisanu izjavu učesnika na konkursu o tome da li je učesniku za isti projekat već dodeljena državna pomoć u tekućoj fiskalnoj godini i po kom osnovu.
Izdavač medija, koji je učesnik konkursa, ne može predvideti projektom, niti sme naknadno činiti sledeće:
• sredstvima dobijenim konkursom angažovati neko drugo pravno lice ili preduzetnika, koje bi u celini realizovalo projekat umesto pravnog lica učesnika na konkursu;
• sredstva ili deo sredstava utrošiti na plate zaposlenih, već samo za plate ili deo plate onih zaposlenih koji učestvuju u realizaciji projekta;
• sredstva ili deo sredstava utrošiti na nabavku i održavanje opreme, tekuće troškove, izmirivanje obaveza prema regulatornim telima, odnosno sve što nije isključivo u vezi s projektom.

Konkurs je otvoren 30 dana od dana objavljivanja, odnosno do 6. avgusta 2018. godine.

Detaljnije