Konkurs za odobravanje garancija za obezbeđenje dugoročnih kredita za kupovinu poljoprivrednog zemljišta

Konkursi

GARANCIJSKI FOND APV

Konkurs za odobravanje garancija za obezbeđenje dugoročnih kredita za kupovinu poljoprivrednog zemljišta

1.
Osnovni cilj izdavanja garancija Garancijskog fonda AP Vojvodine je stvaranje preduslova za lakši pristup kreditnim linijama banaka, pod povoljnijim uslovima u odnosu na tržišne, a koje su namenjene za kreditiranje, privrednim društvima (mikro, malim i srednjim), preduzetnicima, zemljoradničkim zadrugama i registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, radi obezbeđenja nedostajućih finansijskih sredstava za finansiranje kupovine poljoprivrednog zemljišta u cilju ukrupnjavanja poljoprivrednih poseda.

2.
Pravo učešća na Konkursu imaju privredna društva (mikro, mala i srednja), preduzetnici, zemljoradničke zadruge i registrovana poljoprivredna gazdinstva, koji ispunjavaju sledeće uslove:
1. Privredna društva (mikro, mala i srednja), zemljoradničke zadruge i preduzetnici:

  • Poslovno sedište na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine;
  • Podržani projekat mora biti realizovan na teritoriji AP Vojvodine;
  • Nema dospelih neizmirenih obaveza prema Banci i Fondu;
  • Ostali minimalni uslovi definisani aktima poslovne politike Banke i Fonda i uslovima koji su navedeni u konkretnom Konkursu .

2. Fizička lica – nosioci registrovanih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, moraju da ispunjavaju i sledeće minimalne uslove:

  • Prebivalište na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine;
  • Otvoren namenski tekući račun u poslovnoj banci i prijavljen Upravi za agrarna plaćanja kao namenski tekući račun registrovanog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva;
  • Manje od 70 godina života na dan otplate poslednjeg anuiteta
  • Manje od 100 hektara poljoprivrednog zemljišta u sopstvenom vlasništvu

3.
Po ovom Konkursu garantovaće se za kredite odobrene za:
• kupovinu konkretnog poljoprivrednog zemljišta ili
• ako postoji namera kupovine poljoprivrednog zemljišta od strane podnosioca zahteva u periodu od maksimalno godinu dana od datuma potpisivanja ugovora o izdavanju garancije (u daljem tekstu: odobravanje kreditnog okvira).

Učesnici konkursa svoju zainteresovanost za odobrenje kredita i izdavanje garancija izražavaju putem podnošenja Prijave na Konkurs za odobravanje garancije.

4.
Fond će odobravati garancije za kredite odobrene u dinarima ili denominiranim u EUR-ima u skladu sa poslovnom politikom Banke i Fonda, na iznos do 80 % ukupnog potraživanja Banke po kreditu (glavni dug uvećan za redovnu kamatu i eventualnu zateznu kamatu).

Banka i Fond će u smislu člana 1. ovog Konkursa učesnicima iz člana 2. ovog Konkursa odobravati kredite u dinarima ili denominiranim u EUR-ima i izdavati garancije pod sledećim uslovima:
• Iznos odobrenog kredita: u skladu sa kreditnom sposobnošću, od minimalno EUR 5.000,00 do maksimalno EUR 200.000,00 u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan puštanja kredita u tečaj;
• Rok otplate kreditado: do 15 godina;
• Grejs period: do 12 meseci, koji je uključenu rok otplate kredita (kamata se obračunava i naplaćuje u toku grejs perioda;
• Nominalna kamatna stopa: u dogovoru sa poslovnom Bankom
• Učešće: u skladu sa poslovnom politikom banke;
• Puštanje kredita u korišćenje: vrši se uplatom na račun prodavca zemljišta na osnovu overenog kupoprodajnog ugovora/predugovora, po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan puštanja kredita u korišćenje;
• Otplata kredita: po isteku grejs perioda u jednakim mesečnim, tromesečnim, polugodišnjim ili godišnjim anuitetima/ratama u zavisnosti od osnovne delatnosti klijenta i to u dinarskoj protivvrednosti EUR po srednjem kursu NBS na dan otplate;
• Naknada Banke za obradu kreditnog zahteva maksimalno do: 1% od iznosa odobrenog kredita;
• Naknada za prevremenu otplatu: 0%;
• Naknada za monitoring: 0 %.

5.
Instrumenti obezbeđenja urednog vraćanja dospelih obaveza prema Banci i Fondu su:
1. Obavezni instrument obezbeđenja:
• blanko sopstvene menice korisnika kredita za Banku i Fond;

2. Ostali instrumenti obezbeđenja:
• sadužništvo povezanih lica ili ostalih pravnih lica ili;
• hipoteka 1. reda na poljoprivrednom zemljištu bez tereta, u minimalnom odnosu u vrednosti 1:1,3 na garantovani iznos (glavni dug uvećan za redovnu kamatu) konstituisana u korist Banke (glavni dug uvećan za redovnu kamatui eventualnu zateznu kamatu) i u korist Fonda (glavni dug uvećan za redovnu kamatu i eventualnu zateznu kamatu kao i za naknadu za izdavanje garancije), a u srazmeri sa procentom garantovanja ili
• hipoteka 1. reda na stambeno/poslovnom objektu u minimalnom odnosu 1:1,5 na garantovani iznos (glavni dug uvećan za redovnu kamatu), konstituisana u korist Banke (glavni dug uvećan za redovnu kamatui eventualnu zateznu kamatu) i u korist Fonda (glavni dug uvećan za redovnu kamatu i eventualnu zateznu kamatu kao i za naknadu za izdavanje garancije), a u srazmeri sa procentom garantovanja
• Banka, Fond i Klijent mogu ugovoriti i druga sredstva obezbeđenja urednog vraćanja dospelih obaveza.

6.
Provizija za izdavanje garancije iznosi 0,5 % godišnje od nominalnog iznosa garancije i plaća se pre izdavanja garancije. Svaka naredna provizija obračunava se godišnje, u periodu od 01.-15.09. tekuće godine, na ostatak garantovanog duga i plaća u roku od 10 dana od dana prijema obračuna – fakture.

Na ime pokrića troškova sprovođenja Konkursa, učesnik uplaćuje jednokratnu naknadu koja iznosi 0,5% od nominalnog iznosa garancije, a ne manje od 8.000,00 dinara, na tekući račun Fonda (uključena naknada za korišćenje usluga kreditnog biroa i troškovi obrade zahteva za izdavanje garancije).
Konkurs ostaje otvoren do iskorišćenja garantnog potencijala.

7.
Zahtev za odobravanje kredita i Prijava na Konkurs za odobravanje garancije sa dokumetacijom podnosi se:
– u svim poslovnim jedinicama Banaka, na teritoriji AP Vojvodine, koje su sa Fondom zaključile sporazum o poslovnoj saradnji ili
– neposredno Garancijskom fondu AP Vojvodine.

Nepotpuni i neblagovremeni zahtevi za odobrenje kredita i garancije neće biti uzeti u razmatranje.

Postoji mogućnost podnošenja više Prijava za učešće na ovom Konkursu od strane različitih subjekata, a radi finansiranja zajedničkog projekta.

Dodatne informacije mogu se dobiti radnim danom u Garancijskom fondu AP Vojvodine u Novom Sadu, Hajduk Veljkova br.11 (Master centar Novosadskog sajma) i na telefone: (021) 489-37-00, kao i u svim poslovnim jedinicama banaka koje su sa Fondom zaključile Sporazum o poslovnoj saradnji.

Tekst Konkursa, neophodna dokumentacija koja se prilaže uz Zahtev, dokumentacija neophodana za zasnivanje hipoteke, spisak oblasti koje će se kreditirati, spisak Banaka kreditora, kao i podaci o tekućim računima Fonda objavljeni su na sajtu Garancijskog fonda AP Vojvodine www.garfondapv.org.rs“.

Detaljnije