Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava udrženjima građana za finansiranje projekata u oblasti unapređenja položaja Roma i Romkinja

Konkursi

POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA SOCIJALNU POLITIKU, DEMOGRAFIJU I RAVNOPRAVNOST POLOVA

Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava udrženjima građana za finansiranje projekata u oblasti unapređenja položaja Roma i Romkinja

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku,demografiju i ravnopravnost polova, dodeljuje bespovratna sredstva udruženjima građana u iznosu od 4.000.000,00 dinara. Sredstva su obezbeđena Finansijskim planom Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova za 2017. godinu u okviru Programa 1001 – Unapređenje i zaštita ljudskih i manjinskih prava i sloboda, programska aktivnost 1016 – Podrška socijalnoj inkluziji Roma na teritoriji AP Vojvodine, ekonomska klasifikacija 4819 – dotacije ostalim neprofitnim institucijama, iz izvora finansiranja 01 00 Prihodi iz budžeta, radi realizacije projekata iz oblasti unapređenja položaja Roma i Romkinja.

CILJEVI FINANSIRANJA:
– Podrška aktivnostima kojima se afirmiše implementacija i primena Strategije za unapređivanje položaja Roma na teritoriji AP Vojvodine, sa ciljem integracije Roma i Romkinja u društvene tokove.

– Podrška programima koji su od interesa za realizaciju prioritetnih oblasti Dekade Roma kao što su obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje i zdravlje Roma.

– Osnaživanje Roma i Romkinja, lidera/ki romskih neprofitnih organizacija/udruženja građana za uključivanje u procese donošenja odluka, planiranje i sprovođenje strateških planova, pre svega na lokalnom nivou.

– Promocija i integrisanje principa rodne ravnopravnosti u romskoj, ali i u većinskoj zajednici, posebno javnim akcijama i kampanjama koje imaju za cilj podizanje svesti javnosti;

– Podrška aktivnostima u vezi sa obukama radi lakšeg pronalaženja posla, sticanje novih znanja i veština, promovisanje preduzetništva kod Roma i Romkinja;

USLOVI KONKURSA:
1. Pravo učešća na Konkursu imaju udruženja građana sa teritorije AP Vojvodine koja svojim programima afirmišu i podstiču ciljeve Konkursa.

2. Podnosilac može aplicirati samo sa jednim projektom, a visina traženih sredstava ne može biti veća od 250.000,00 dinara.

3. Neprofitne organizacije/udruženja građana sa teritorije AP Vojvodine, koja nisu ispunila ranije ugovorenu obavezu a ugovorena obaveza je istekla, prema Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, izuzeti su od prava na dodelu sredstava.

4. Prijave na Konkurs podnose se na konkursnim obrascima, koji se mogu preuzeti sa sajta www.socijalnapolitika.vojvodina.gov.rs i sa pripadajućom dokumentacijom, dostavljaju u zatvorenoj koverti na adresu: Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, 21000 Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina broj 16, sa naznakom na licu koverte: “Ne otvarati – prijava na Konkurs za finansiranje projekata u oblasti unapređenja položaja Roma i Romkinja“, poštom ili lično preko pisarnice pokrajinskih organa.

Podnosilac prijave dostavlja sledeću dokumentaciju: fotokopiju OP obrasca (overeni potpisi lica ovlašćenih za zastupanje) i fotokopija izvoda iz Statuta u kome je utvrđeno da se ciljevi ostvaruju u oblasti u kojoj se konkurs realizuje, popunjen konkursni obrazac uz opis projekta i aktivnosti kojima će se unaprediti položaj Roma i Romkinja sa planom utroška sredstava-budžetom projekta.

Neblagovremene i nekompletne prijave neće se razmatrati.

5. Konkurs će biti objavljen u „Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine”, odnosno u dnevnom listu „Dnevnik” i na internet stranici Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

6. Komisija procenjuje i vrednuje pristigle prijave prema sledećim kriterijumima:
• Usklađenost predloga projekta sa ciljevima i prioritetima konkursa i jasno opisani problemi i preduslovi realizacije projekta (do 10 bodova),
• Jasno opisane aktivnosti projekta (do 10 bodova),
• Jasno opisani i merljivi ciljevi rezultata projekta (do 10 bodova),
• Realizacija projektnih aktivnosti od strane romske nevladine organizacije (do 10 bodova),
• Uključenost što većeg broja Roma i Romkinja (do 10 bodova),
• Jasno sastavljen budžet u skladu sa aktivnostima projekta (do 10 bodova),
• Doprinos projekta unapređenju rodne ravnopravnosti u romskoj zajednici (do 10 bodova),
• Jasno opisani mogući rizici i mere za njihovo prevladavanje (do 10 bodova),
• Kapaciteti (tehnički i ljudski) udruženja za realizaciju projektnih aktivnosti (do 10 bodova),
• Iskustvo u realizaciji projekata iz određene oblasti: (do 10 bodova).

7. Rešenje o dodeli sredstava po isteku Konkursa objaviće se na sajtu Sekretarijata, nakon čega se podnosilac projekta poziva da potpiše ugovor i preda Sekretarijatu blanko solo menicu, sa meničnim ovlašćenjem, registrovanu u svojoj poslovnoj banci, na ime garancije urednog izvršavanja obaveza. Ukoliko se podnosilac projekta ne odazove pozivu za potpisivanje ugovora u roku od 15 dana od dana obaveštenja da mu je projekat odobren, smatraće se da je odustao od realizacije projekta.

Konkurs je otvoren od 27.09. do 13.10.2017. godine.

Informacije u vezi sa Konkursom mogu se dobiti u Sekretarijatu na telefon 021/452-320.

Detaljnije