Poziv za podnošenje predloga projekata za unapređenje zdravlja roma

Konkursi

Boy and vaccine syringeMINISTARSTVO ZDRAVLJA

Javni poziv za podnošenje predloga projekata za realizaciju programa 1802-08 „Unapređenje zdravlja posebnih grupacija stanovništva“ projekat 01 „Sprovođenje plana o zdravstvenoj zaštiti roma“

zainteresovanim organizacijama za prijavu predloga projekata radi ostvarivanja učešća u sredstvima iz budžeta namenjenim očuvanju i unapređenju zdravlja Roma.

1. CILJEVI JAVNOG POZIVA
Cilj Javnog poziva unapređenje zdravlja Roma u Srbiji, a na osnovu ciljeva iz Akcionog plana za zdravlje Roma koji je usvojila Vlada Republike Srbije u okviru Dekade Roma.

Na osnovu dosadašnjeg iskustva, pristupiće se kvalitetnijem planiranju projekata, počev od unapređenja konkursnih procedura i kriterijuma za odabir projekata u smislu njihove doslednije primene do bolje usklađenosti projekata i projektnih aktivnosti sa realnim potrebama u lokalnoj romskoj zajednici. Jedan od koraka u tom pravcu je korišćenje vodiča kroz konkursnu proceduru za zainteresovane zdravstvene ustanove i nevladine organizacije za pripremu predloga projekata .

2. PRIORITETI NOVOG KONKURSA
Osnov za definisanje prioriteta sedmog konkursa je Strategija za unapređenje položaja Roma (Sl. glasnik RS 27/09), rezultati analize i sagledavanje iskustava iz prethodnih projekata, podaci i pokazatelji o zdravlju i zdravstvenoj zaštiti romske populacije.

Javni poziv će se realizovati i projekti prijavljivati kroz 2 komponente:
Prioritetne oblasti komponente A su:
•    imunizacija, zdravlje dece, antenatalna zaštita Romkinja, zdravlje trudnice i novorođenčeta,  prevencija i rano otkrivanje faktora rizika za hronična nezarazna oboljenja (HNO), prevencija, rano otkrivanje i lečenje crevnih i drugih zaraznih bolesti, prevencija bolesti zavisnosti, reproduktivno i seksualno zdravlje, stomatološka zdravstvena zaštita radno aktivnog romskog stanovništvaod 19-65 godina, zaštita zdravlja Roma, sakupljača sekundarnih sirovina – rizici i kako se zaštititi, edukacija zdravstvenih medijatorki, senzibilizacija zdravstvenih radnika radi unapređenja zdravlja Roma.
Prioritetne oblasti komponente B su:
procena higijensko epidemioloških uslova u romskim naseljima, stvaranje bezbednog okruženja

Komponenta A
1. Projekti prijavljeni u okviru komponente A treba direktno da doprinesu ostvarivanju cilja:
a) Poboljšanje zdravstvene zaštite Roma iskazanom u akcionom planu za zdravstvo.
b) Poboljšanje ostvarivanja prava Roma na zdravstvenu zaštitu

Finansijska podrška je namenjena onim projektima zdravstvenih ustanova i zavodima za javno zdravlje koji će biti sprovedeni u partnerstvu sa Udruženjima građana i/ili lokalnom samoupravom  i imati vidljiv efekat  na zdravlje romske populacije.

Komponenta B
2. Projekti prijavljeni u okviru komponente B treba da doprinesu ostvarivanju cilja: Unapređenje uslova životnog okruženja u romskoj zajednici.
Finansijska podrška namenjena je onim projektima zavoda za javno zdravlje koji će se sprovoditi u partnerstvu sa Udruženjima građana i lokalnom samoupravom koji će se  baviti ispitivanjem higijensko epidemioloških uslova u romskim naseljima i njihovim uticajem na zdravlje romske populacije. Rezultat ovih projekata će biti:
•    preporuke za preduzimanje konkretnih mera za uklanjanje uzroka pojave i širenja zaraznih i drugih bolesti od socio-medicinskog značaja u romskim naseljima,
•    preduzimanje aktivnosti lokalne samouprave po datim preporukama

3. OPŠTI KRITERIJUMI
Ko može da konkuriše za komponentu A?

U okviru komponente A nosioci projekata mogu biti domovi zdravlja i zavodi/instituti za javno zdravlje koji projekat sprovode u partnerstvu sa Udruženjima građana i/ili lokalnom samoupravom. Domovi zdravlja u kojima su angažovani zdravstveni medijatori mogu da konkurišu za one oblasti koje ne obezbeđuje zdravstveni medijator ( edukacija zdravstvenih radnika radi upoznavanja sa specifičnim potrebama romske populacije; edukacija zdravstvenih medijatorki; stomatološka zdravstvena zaštita Roma od 19-65 godina).

Zavodi za javno zdravlje mogu konkurisati za oblast zaštite zdravlja Roma – sakupljača sekundarnih sirovina.

U okviru komponente B projekte mogu prijaviti zavodi/instituti i zavodi za javno zdravlje u saradnji sa minimum jednim Udruženjem građana i/ili lokalnom samoupravom.

Koliko projekata može da prijavi jedna zdravstvena ustanova?

Svaka od navedenih zdravstvenih ustanova u saradnji sa najmanje jednim Udruženjem građana i/ili lokalnom samoupravom ima pravo da prijavi jedan ili više projekata, za različite prioritetne oblasti.

Pored opštih, zdravstvena ustanova treba da ispunjava i sledeće uslove:
1.    Zdravstvena ustanova mora da bude iz Plana mreže zdravstvenih ustanova Republike Srbije
2.    Projekat koji zdravstvena ustanova prijavljuje mora biti usmeren ka stvarnim, prethodno utvrđenim, zdravstvenim potrebama Roma u zajednici u kojoj se sprovodi
3.    Zdravstvena ustanova je odgovorna za sprovođenje projekta i spremna da preuzme javnu odgovornost za obavljanje poslova i zadataka u toj oblasti
4.    Ministarstvu zdravlja podnosi mesečni izveštaj o aktivnostima sprovođenja projekta
5.    Zdravstvena ustanova po završetku projekta mora dostaviti završni stručni i finansijski izveštaj za kalendarsku godinu i predložiti procenu mogućeg finansiranja nakon isteka jednogodišnjeg ugovora o finansiranju iz sredstava budžeta
6.    Zdravstvena ustanova mora dostaviti spisak članova upravnog i nadzornog odbora kao i podatke o stručnim osobama koje nadziru njen rad u oblasti za koju prijavljuje projekat

Koliko projekata može da prijavi jedna opština?
Jedna opština može dobiti i projekat instituta i zavoda za javno zdravlje i doma zdravlja.

4. NAČIN FINANSIRANJA
Nosioci projekta će biti zdravstvene ustanove, u čijim je prijavama projekta jasno vidljiva saradnja između ustanove i Udruženja građana i/ili lokalne samouprave. Na njihov račun će ići odobrena sredstva za projekat. Iste su dužne da u skladu sa projektnim aktivnostima deo sredstava prebace na račun udruženja građana u skladu sa Sporazumom o partnerstvu.

5. PREDVIĐENI BUDŽET
Realizacija projekta vršiće se na osnovu ugovora zaključenih između nosioca projekta i Ministarstva zdravlja kojim će se definisati uslovi plaćanja. Izabranom projektu će biti dodeljeno maksimalno do 3.500.000 dinara.

Po potpisivanju ugovora, sredstva će biti uplaćena nosiocu projekta. Nakon završetka projekta, u roku od 15 dana, u sklopu završnog izveštaja, dostavlja se detaljan finansijski izveštaj uz koji se prilaže kompletna finansijska dokumentacija (računi, fakture).

6. TRAJANJE PROJEKATA
Projekti se sprovode do 31. decembra 2014.godine

7. KONKURSNA DOKUMENTACIJA I NAČIN PRIJAVE
Sve zainteresovane zdravstvene ustanove prijavljuju projekte popunjavanjem M3 formulara dostupnog na veb stranici Ministarstva zdravlja. Predlozi projekata se dostavljaju isključivo preporučenom poštom i to jedan overen i pečatiran primerak i u elektronskoj formi na jednom CD – u. Pored obaveznih dokumenata, dostavljaju se u jednom primerku i ostala prateća dokumenta: Sporazum o partnerstvu zdravstvene ustanove i Udruženja građana i spisak članova Upravnog i Nadzornog odbora zdravstvene ustanove. Prijave moraju biti potpisane od strane odgovornih lica zdravstvene ustanove, Udruženja građana i/ili lokalne samouprave.

8. ROK ZA PODNOŠENJE PRIJAVE
Rok za podnošenje prijava po ovom pozivu je 7 dana od dana objavljivanja na internet stranici Ministarstva zdravlja www.zdravlje.gov.rs.

Popunjeni obrazac M-3 sa kompletnom dokumentacijom dostaviti putem pošte, kao preporučenu pošiljku, uz napomenu „KONKURS ZA UNAPREĐENJE ZDRAVLJA ROMA” i poslati na adresu:

Ministarstvo zdravlja,
Sektor za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu,
Omladinskih brigada 1,
11070 Novi Beograd
2. sprat, kancelarija 163, na ime odgovorne osobe, Dragan Đorđević.

Kontakt osobe u Ministarstvu zdravlja su:
Filip Lukinović, e-mail: filip.lukinovic@zdravlje.gov.rs i
Dragan Đorđević, e-mail: dragan.djordjevic@zdravlje.gov.rs

9. ROK I NAČIN OBJAVLJIVANJA PRIHVAĆENIH PROJEKATA
Ministarstvo zdravlja Republike Srbije će spisak prihvaćenih projekata za finansiranje istaći javno na svojoj veb stranici u roku od sedam dana po isteku roka za prijavu projekata.

Detaljnije