Počeo referendum za samodoprinos

Vesti

KANjIŽA: Referendum za uvođenje novog mesnog samodoprinosa na period od šest godina na području Mesne zajednice Kanjiža počeo je u subotu i trajaće do 25.novembra. Prema predloženom programu mesnog samodoprinosa za period od 1.januara 2013. do kraja 2018. godine očekuje se prikupljanje 250 miliona dinara.

Predsednica Saveta MZ Kanjiža Piroška Vadas Kavai ističe da zahvaljujući starijim generacijama i dosadašnjim zalaganjima građana, koji su odgovorno pristupali rešavanju problema komunalne infrastrukture, društvenog života, uređenju ulica i drugih javnih površina, kao i zaštite životne sredine. Ona naglašava da realizacija prethodnih programa samodoprinosa, tokom više decenija, doprinela je da Kanjiža bude privlačnije i atraktivnije mesto za stanovanje i život, ali ukazuje i da postoje još niz značajnih nerešenih problema koje treba rešavati u narednom periodu.

U realizaciji programa mesnog samodoprinosa koji ističe na kraju ove godine za šest godina zahvaljujući sredstvima samodoprinosa izgrađeni su mnogi objekti komunalne infrastrukture u Kanjiži i naselju Vojvoda Zimonjić. U Kanjiži je izgrađeno 13.480 metara kanalizacione mreže u vrednosti 112,5 miliona dinara. Izgradnju puteva i obnavljanje sistema za odvođenje atmosferskih voda, realizovan a je više nego u prethodnom programu. U odnosu na plan nisu uređene samo Dubrovačka i Podgorička ulica zbog manjeg ostvarenja samodoprinosa.
Novim programom preldoženo je da građani od plata, prihoda od samostalnih delatnosti i primanja po ugovoru o delu izdvajaju tri posto, a zemljoradnici da izdvajaju 50 kilograma pšenice po hektaru zemlje prve klase. Predlaže se da petina sredstva od samodoprinosa budu utrošena za zajedničke programe sa lokalnom samoupravom opštine Kanjiža za rekonstrukciju zgrade „Vigadoa„ u Narodnom parku i učešće u izgradnji bazena, kao i za proširenje kapaciteta prečistača otpadnih voda.

Od sredstava namenjenih za samostalne programe MZ Kanjiža polovina sredstava samodoprinosa predviđena je za razvoj i održavanje komunalne infrastrukture, pre svega za izgradnju, obnavljanje i održavanje puteva, izgradnju biciklističkih staza, izgradnju i održavanje trotoara, izgradnju i održavanje sistema za odvod atmosferskih voda, nastavak izgradnje kanalizacije iz Ulice Vuka Karadžića prema Vašarištu, izgradnja javnog toaleta u centru Kanjiže, kao i za uređenje i unapređenje javnih površina za odmor i rekreaciju.Za podršku društvenim delatnostima namenjeno je 15 odsto, za zaštitu životne sredine osam, podršku građanima u slučaju elementarnih nepogoda jedan i troškove funkcionisanja Mesne zajednice Kanjiža šest posto sredstava samodoprinosa.

Tekst: M. Mitrović