Do proleća zakoni o zanatstvu i zadrugama

Vesti

Predlozi Zakona o zanatstvu i Zakona o zadrugama biće uobličeni do proleća naredne godine nakon čega će biti predati vladi i skupštini na usvajanje, najavio je danas ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja preduzetnka Srbije.

On je u Palati Srbija rekao da se na ovim zakonskim predlozima već odavno radi sa predstavnicima preduzetnika i zanatlija.

Dinkić je rekao da je na sastanku upoznao predstavnike preduzetnika kojih u Srbiji ima 300.000 sa namerama da u tekućem mesecu vlada i skupština usvoje tri važna zakona koji bi trebalo da dodatno poboljšaju uslove poslovanja preduzetnika i zanatlija.

Najvažniji je zakon o redovnosti plaćanja gde se uvodi obveza plaćanja privede u roku od 60 dana i obaveza države da privredi plaća u toku od 45 dana i postane generator finansijske discipline, dodao je on.

Ministar je istakao da su preduzetnici pozdravili predlog resornog ministarstva i vlade da se posebnim zakonom izvrši uslovni otpis zateznih kamata i odobri mirovanje poreskog duga za sve preduzetnike i mala i srednja preduzeća na period od dve godine.

„Na taj način podigle bi se blokade preduzetnicima koji imaju blokirane račune zbog neplaćenih poreskih dugovanja i svako bi dobio šansu da postane uredni poreski platiša tako što bi samo morao da uplati obaveze za novembar i decembar i od nove godine nastavi da redovno servisira obaveze“, objasnio je Dinkić.

Prema njegovim rečima, u finalnoj je fazi i zakon koji je usvojila prethodna vlada a sad se dorađuje, a to je Predlog izmena zakona o autorskim pravima kojim bi se trajno ukinuo „muzički dinar“ za zanatlije i smanjio za ostale preduzetnike.

Ova tri zakonska predloga treba vlada da usvoji tokom ovog meseca i da ih, zajedno sa zakonom o budžetu, skupština usvoji početkom decembra, kazao je Dinkić.

Ministar je podsetio da je ukinuto 138 parafiskalnih nameta kao i fiskalne kase za zanatlije kao i da je donet zakon kojim će strogo biti kontrolisana crna ekonomija i sprečena nelojalna konkurencija jer će od nove godine Poreska uprava kontrolisati poslovanje neregistrovanih firmi, što je do sada bilo u nadležnosti tržišne inspekcije i bilo neefikasno.

Predstavnici preduzetnika i zanatlija pozitivno su ocenili današnji sasatanak sa ministrom Dinkićem istakavši da su direktni razgovori najbolji put da se reše svi problemi i unaprede uslovi poslovanja.

Kako su naglasili, sve što je ranije dogovoreno i obećano to je i ostvareno.

Prvi sastanak je održan četvrti dan po formiranju vlade Srbije u avgustu mesecu, a novi je dogovoren za početak februara 2013.

Link