MMF prognozira rast srpske privrede od 0,5% u 2012.

Vesti

Međunarodni monetarni fond (MMF) u utorak (17. aprila 2012. godine) je značajno povećao prognozu privrednog rasta evropskih zemalja u tranziciji, pri čemu je za Srbiju objavljena prognoza rasta od 0,5% u ovoj i 3% u sledećoj godini.

U saopštenju MMF-a se navode očekivanja privrednog rasta tranzicionih zemalja centralne i istočne Evrope od 1,9% u ovoj i 2,9% u 2013. godini, što je značajno više u odnosu na prognozu iz januara od 1,1% u ovoj i 2,4% u sledećoj godini, prenela je agencija AFP.

– Kratkoročni izgledi za rast evropskih privreda u tranziciji su u bliskoj vezi sa razvojem situacije u evrozoni. Veći deo posledica usporenja rasta zone evra sa kraja 2011. je već apsorbovan, pa se očekuje da će 2012. godine rast trgovine i proizvodne aktivnosti ubrzati, kako u evrozoni, tako i u čitavom svetu – navodi se u redovnom polugodišnjem izveštaju MMF-a.

Region evropskih zemalja u tranziciji obuhvata države centralne i istočne Evrope uključujući Tursku, ali ne i članice evrozone Estoniju, Slovačku i Sloveniju, kao ni Češku, za koju MMF smatra da ima napredniji status.

Fond očekuje da će najveći rast u regionu ostvariti Poljska, od 2,6% u ovoj i 3,2% u 2013. godini, što predstavlja usporenje rasta u odnosu na prošlogodišnjih 4,3%. Sledi Turska sa prognoziranim rastom od 2,3% u 2012. i 3,2% u 2013. godini.

Od nama susednih zemalja, MMF za Hrvatsku predviđa da će ove godine zabeležiti pad domaćeg bruto proizvoda od 0,5%, a zatim i rast sledeće godine od jedan odsto. Za Mađarsku Fond u ovoj godini ne očekuje ekonomski rast, dok bi on sledeće godine trebalo da iznosi 1,8%.

Prošle godine su evropske zemlje u tranziciji ostvarile privredni rast od 5,3%, dok je rast razvijenog dela Evrope, kojeg čine članice evrozone i Britanija, Češka, Danska, Island, Norveška, Švedska i Švajcarska, iznosio samo 1,4%.

Izvor: eKapija