Javni poziv „Podsticanje aktivnosti stručnih organizacija, saveta i udruženja”

Konkursi

MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Javni poziv „Podsticanje aktivnosti stručnih organizacija, saveta i udruženja”

1.    Za prijavu programa /projekata i skupova stručnih organizacija, saveta i udruženja.
2.    Za finansijsku podršku i pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja.

Programe/projekte mogu prijaviti sve zainteresovane organizacije, saveti i udruženja radi ostvarivanja učešća u sredstvima iz Budžeta namenjenih aktivnostima na unapređenju zdravlja.

Udruženja, u skladu sa ovim javnim pozivom, mogu svoje prijave slati za programe/projekte koji donose nove ideje i nove modele razvoja i/ili nove načine rešavanja postojećih problema, ili dopunjuju i proširuju zadovoljavanje zdravstvenih potreba putem pružanja usluga, edukacije i obuke, organizovanja stručnih skupova, konferencija, sastanaka, radionica, a čije je vremensko trajanje ograničeno do jedne godine.

Takođe, zainteresovana organizacija, savet ili udruženje može konkurisati samo za pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja, ili samo za finansijsku podršku koja podrazumeva i pokroviteljstvo.

OPŠTI USLOVI PRIJAVE

Pravo da se prijavi na ovaj javni poziv ima svako udruženje čija je delatnost od javnog interesa u skladu sa aktima Ministarstva zdravlja.

Programi/projekti i skupovi uzimaće se u obzir ako udruženje ispunjava sledeće opšte uslove:
1.    Da je registrovano i deluje na području Republike Srbije,
2.    Da ima aktivno telo uprave (Skupštinu, Upravni odbor) koje vodi delotvornu razvojnu politiku radi ostvarivanja i unapređenja određenog zajedničkog ili opšteg cilja i interesa, koji nisu zabranjeni zakonom,
3.    Da je Statutom ili definisanim aktivnostima utvrđeno da se se ciljevi udruženja ostvaruju u oblasti u kojoj se program realizuje.

Pored opštih uslova, udruženje koje prijavljuje projekat/program ili skup treba da ispunjava i sledeće dodatne uslove:
•    Udruženje mora da bude odgovorno za sprovođenje programa i spremno da preuzme javnu odgovornost za obavljanje poslova  u toj oblasti;
•    Udruženje treba u programu skupa i svim pratećim publikacijama da navede Ministarstvo zdravlja  kao pokrovitelja ili finansijera skupa.

PRIORITETI KONKURSA

Osnov za definisanje prioriteta konkursa je Plan razvoja zdravstvene zaštite 2010-2015. Godine ( „Službeni glasnik RS“ broj 88/10) .

Prioritetne oblasti su:
1.    Prevencija hroničnih nezaraznih bolesti
2.    Podrška pacijentima obolelim od malignih bolesti
3.    Reproduktivno zdravlje
4.    Zdravlje dece i mladih
5.    Bolesti zavisnosti
6.    Mentalno zdravlje
7.    Zdravlje invalida
8.    Zdravlje starih
9.    Zdralje Roma
10.    Sprečavanje nasilja u porodici
11.    Smanjenje svih oblika diskriminacije

Ovim konkursom nisu obuhvaćene:
•    Aktivnosti zdravstvenih ustanova koje su već finansirane iz sredstava Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje ili iz budžeta Ministarstva zdravlja
•    Štampanje autorskih monografija
•    Kulturne manifestacije

Način prijave:                     
Sva zainteresovana udruženja svoje programe/projekte ili skupove mogu da prijave na predloženom obrascu M-4 uz detaljan opis predloženih ativnosti.

Potrebna dokumenta:
1.    Overen Izvod o registraciji udruženja iz Agencije za privredne registre.
2.    Overenu fotokopiju izvoda Statuta ili plana aktivnosti udruženja kojima je utvrđeno da se ciljevi udruženja ostvaruju u oblasti u kojoj se program realizuje.
3.    Bilans stanja, odnosno finansijski izveštaj udruženja koji je overen pečatom udruženja i potpisom odgovornog lica.
4.    Preporuke, odluke ili pisma namere o sufinansiranju ovog programa/projekta/skupa.
5.    Bankarska garancija ili menica kao instrument obezbeđenja u slučaju nenamenskog trošenja sredstava obezbeđenih za realizaciju programa/projekta, odnosno u slučaju neizvršenja ugovorne obaveze-predmeta programa.
6.    Biografije predloženih edukatora.
7.    Ako su za ranije programe/projekte/skupove korišćena sredstva iz Budžeta Republike Srbije podneti overeni pisani dokaz da su ugovorne obaveze u programu/projektu, za koji su korišćenja navedena sredstva, ispunjene.

PREDVIĐENI BUDžET

Realizacija projekta vršiće se na osnovu ugovora zaključenih između nosioca projekta i Ministarstva zdravlja kojim će se definisati uslovi plaćanja. Svakom projektu će biti dodeljeno maksimalno do 300.000 dinara.

Ministarstvo zdravlja zadržava pravo da koriguje stavke budžeta prijavljenih projekata prema aktivnostima koje se sprovode.

OBAVEZE NAKON POTPISIVANjA UGOVORA
Po potpisivanju ugovora, sredstva će biti preneta nosiocu projekta. Udruženje je dužno da Ministarstvu zdravlja podnosi izveštaje, kvartalno i po okončanju programa/projekta, osim u slučaju kada program/projekat ne traje duže od šest meseci , kada se dostavlja nakon realizacije programa. Izveštaj obavezno sadrži podatke o stepenu realizacije programa i utrošenim sredstvima.

Ako se prilikom kontrole utvrdi nenamensko trošenje sredstava, nadležni organ je u obavezi da raskine ugovor i zatraži povraćaj prenetih sredstava, odnosno da aktivira instrument obezbeđenja, a udruženje je dužno da sredstva vrati sa zakonskom kamatom.

BODOVANjE PROGRAMA/PROJEKATA

1. Programi/projekti udruženja ocenjivaće se do najviše 100 bodova po sledećim kriterijumima:

Poštovanje prioriteta javnog poziva – od 0 do 15 bodova
Ciljna grupa (obuhvat) – od 0 do 15 bodova
Podrška Nacionalnim programima i strategijama – od 0 do 10 bodova
Nove ideje, modeli razvoja ili načini rešavanja postojećih problema – od 0 do 10 bodova
Saradnja sa zdravstvenim ustanovama, lokalnim samoupravama i drugim udruženjima – od 0 do 10 bodova
Održivost projekta – od 0 do 10 bodova
Budžet projekta – od 0 do 30 bodova

2. Za projekte održavanja stručnih skupova/simpozijuma/kongresa obavezno navesti visinu kotizacije za učesnike.

ROK ZA PODNOŠENjE PRIJAVA
Rok za podnošenje prijava programa/projekta udruženja za finansijsku podršku u oviru raspoloživih sredstava u 2012.godini je 15 dana od dana objave Javnog poziva.Prijave za konkurs treba da stignu najkasnije do 18. aprila 2012.godine.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije spisak prihvaćenih projekata istaći će javno na svojoj web stranici u roku od petnaest dana po isteku roka za prijavu kandidata.

Sve neblagovremene i nepotpune prijave biće odbačene.

Popunjeni obrazac M-4 sa kompletnom dokumentacijom dostaviti putem pošte, kao preporučenu pošiljku, uz napomenu „KONKURS ZA UDRUŽENjA” i poslati na adresu:
Ministarstvo zdravlja,
Sektor za organizaciju zdravstvene službe,
Odsek za programsku zdravstvenu zaštitu i razvoj ljudskih resursa,
Nemanjina 22-26,
11000 Beograd

Kontakt osobe u Ministarstvu zdravlja su:
dr Vladimir Čakarević, Email: vladimir.cakarevic@zdravlje.gov.rs,
dr Jugoslav Kelečević, Email: jugoslav.kelecevic@zdravlje.gov.rs i
Tomić Sanja, Email: sanja.tomic@zdravlje.gov.rs

Link