Do kraja oktobra 2011. posao za 2.000 nezaposlenih agronoma

Vesti

Ministar poljoprivrede i trgovine Srbije Dušan Petrović najavio je danas da će do kraja oktobra svaki nezaposleni agronom dobiti posao i sklapanjem ugovora sa državom postati savetodavac poljoprivrednim proizvođačima.

Petrović na konferenciji „Partner za održivi razvoj“ u Sjenici istakao da je u Republičkom zavodu za statistiku došao do podatka da je u Srbij nezaposleno 1.995 agronoma.

– To je ogroman broj s obzirom da je Srbija poljoprivredna zemlja – rekao je on i naveo da će oni dobiti zaposlenje.

Petrović je naglasio i da će Vlada Srbije učiniti sve što je u njenoj moći da se pomognu nedovoljno nerazvijene opštine.

Prema njegovim rečima, registrovani poljoprivrednici koji žive u nerazvijenim opštinama već sada lakše mogu da dođu do novca iz budžeta, jer za njih ne važi opšti uslov za odobravanje subvencija o obaveznom uplaćenom doprinosu za penzijsko osiguranje.

Ministar poljoprivrede je naglasio i da u Srbiji postoji problem nedostatka veština i znanja u poljoprivredi.

– Nemamo dobru tehnologiju, a 700.000 porodica živi od poljoprivrede – rekao je on.

Pertrović je naveo da je primena znanja i novih tehnologija nužna, jer bi na primer povećanje mlečnosti krava za jedan litar dovelo do povećanja bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije za 50 mil EUR, dok bi povećanje roda pšenice po hektaru za jednu tonu BDP zemlje bio uvećan za 100 120 mil EUR.

On je dodao da veliki problem srpske poljoprivrede predstavlja i nedovoljno navodnjavanje, koje sada iznosi 100.000 hektara, dok je cilj da se navodnjava do milion hektara zemljišta.