ĐELIĆ: Zakon o javnoj svojini do leta 2011. pred poslanicima

Vesti

Zakon o javnoj svojini i Zakon o restituciji biće pre leta predloženi Narodnoj skupštini na usvajanje, najavio je 27. maja potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić. On je naveo da zakoni neće biti usvajani po hitnom postupku nego da će biti na javnoj raspravi.

Đelić je posle sastanka sa predsednikom radne grupe za izradu zakona Bojanom Kostrešom, rekao da će taj zakon omogućiti decentralizaciju zemlje, ali da treba voditi i računa da se ne ugrozi funkcionisanje države. Kad je reč o zakonu o restituciji biće predviđen kombinovani model naturalnog i finansijskog obeštećenja bivših vlasnika, s tim što se, mora voditi računa o tome da se zbog finansijskog obeštećenja ne ugrozi likvidnost zemlje. Potpredsednik vlade je kazao i da se o tome razgovaralo sa predstavnicima MMF-a. Kostreš je naglasio da postoji saglasnost oko toga da se lokalnim samouprava vrati imovina od pre 1995. godine.

Vojvodini će, prema Kostrešu, biti vraćena imovina kojom je raspolagalo do 1995. a postoje predlozi da se vrati imovina i u većem obimu.

Kostreš je rekao da se rado u dobroj klimi da se reše i ova pitanja, navodeći da je najveći deo tehničkih pitanja usaglašen. On je istakao da je potreban takav propis koji će zadovoljiti i lokalne samouprave i AP Vojvodinu, ali i interese Srbije.