SIEPA 13. maja objavljuje program za podsticanje izvoznika

Vesti

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) najavila je da će sutra objaviti konkurs za dodelu sredstava za podsticaj izvoznika u ovoj godini, u ukupnoj vrednosti od 150 miliona dinara.

Direktor SIEPA Božidar Laganin rekao je novinarima da će ove godine Programom internacionalizacije preduzeća, čija je vrednost skorodvostruko veća nego prošle godine, prvi put biti podržano otvaranje predstavništava u inostranstvu, kao i programi udruženja kompanija.

Program pomoći izvoznicima će biti objavljen na sajtu SIEPA i u dnevnim listovima „Politika“, „Danas“ i „Press“.

Tim programom je, prema rečima Laganina, predviđena pomoć izvoznicima prilikom sertifikacije, resertifikacije, dizajna proizvoda, izrade novog pakovanja, organizovanih nastupa na stranim tržištima, sajamskim nastupima, ali predviđena je i međunarodna pravna pomoć.

– Nadamo se da ćemo dobiti priliku da u prvom ovogodišnjem javnom pozivu, koji traje do 13. juna, dobijemo dovoljan broj prijava, kako bi u jednom mahu bio distribuiran ukupan ovogodišnji fond – rekao je direktor SIEPA.

Laganin je kazao da je u prethodnih pet godina u programu podsticaja izvozno orijentisanih preduzeća učestvovalo više od 1.360 kompanija.

Kao primer „uspešne priče“ on je naveo kompaniju „Pertini“ koja je usvojila znak C i zahvaljujući tom znaku obezbedila učešće na tržištu CEFTA i zemalja Evropske unije.

Uspešni primeri su i kompanija „Foodland“ kojoj je dizajn za novo pakovanje sokova omogućio izvoz na zahtevna tržišta, i Trikotaža „Ivković“ – rekao je direktor SIEPA.

On je istakao da je Srbija u 2010. godini imala jako dobar rast izvoza, od preko 24%, a da je u prvom kvartalu ove godine rast izvoza bio preko 33%.

– Istinski verujemo da će se i kroz ovaj program taj trend najmanje održati, a iskreno se nadam i popraviti – rekao je direktor SIEPA Božidar Laganin.