Vetar u leđa srpskoj privredi

Vesti

SEWA čeka novi zakon o energetici da uloži 1,5 mlrd EUR

Na svakom nivou postoji politička volja da se investicija od 1,5 mlrd EUR u energiju vetra, iza koje stoji srpsko udruženje za energiju vetra SEWEA, najzad privuče, i da se potencijali obnovljivih izvora energije iskoriste na svim nivoima, izjavio je Oliver Dulić, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

On kaže da su problemi u nepoznavanju materije, neznanju administracije, ali i da postoje loše namere.

– Zemlja koja ima vetrogeneratore je zemlja koja je na civilizacijski višem nivou – rekao je Oliver Dulić.

Dulić je na skupu „Obnovljivi izvori energije u novom zakonodavstvu“, u organizaciji Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, izjavio da je ključan novi zakon o energetici kojim bi svi ti problemi trebalo da budu rešeni.

Petar Škundrić, savetnik premijera Srbije obećao je da će zakon biti u potpunosti harmonizovan sa standardima Evropske unije, uključujući i sve one direktive koje su obavezujuće kako za članice EU tako i za nas kao potencijalnog člana.

U Srbiji obnovljivi izvori energije mogu da zamene 3,8 do 4,4 miliona tona nafte, rekao je Škundrić.

Najavljujući investiciju od 1,5 mlrd EUR Mark Krandel iz Srpskog udruženja za energiju vetra SEWEA rekao je da je neophodno uskladiti novi zakon o energetici kako bi se poboljšala poslovna klima za investitore u ovoj oblasti.