Od 31. marta do 15. maja konkurs za projekte koje finansira NIP

Vesti

NACIONALNI INVESTICIONI PLAN
Od 31. marta do 15. maja konkurs za projekte koji će 2009. biti finansirani iz NIP

Svi projekti za koje su odobrena sredstva iz Nacionalnog investicionog plana dobiće novac i ne moraju da čekaju ishod izbora da bi bili realizovani. Kada je reč o projektima za 2009. godinu o njima će odlučivati nova vlada. Konkurs za prijavljivanje projekata biće objavljen 31. marta i trajaće do 15. maja – najavio je 26. marta 2008. godine, na konferenciji za novinare, ministar bez portfelja zadužen za sprovođenje NIP, Dragan Đilas.

On je podsetio da je Vlada na prošlonedeljnoj sednici usvojila Uredbu o postupku izbora i sprovođenje projekata iz NIP i dodao da će osim infrastrukturnih, prioritet imati i programi koji imaju za cilj stvaranje uslova za opstanak, ali i povratak nealbanskog stanovništva na Kosovo.

– Prošle godine realizovano je 39,3 milijarde dinara iz NIP, odnosno 88% budžeta. Cilj je da ove godine od planiranih 600 mil EUR potrošimo sva sredstva, jer svaki dinar koji ostane neiskorišćen izgubljen je za investicije, pošto budžet ne može da se prenosi iz jedne u drugu godinu. U ovoj godini trebalo bi da se realizuju 973 projekata od čega je polovina već započeta, a drugu polovinu predstavljaju novi projekti. Iz NIP je u 2006. potrošeno 9,1 milijarda dinara ili više od 110 mil EUR, a prošle godine 39,3 milijarde dinara ili oko 500 mil EUR. Plan za 2008. godinu „težak“ je 47 milijardi dinara, i do sada su realizovane 3,4 milijarde dinara – rekao je Đilas i naglasio da o trošenju sredstava NIP brinu sva ministarstva i da je za realizaciju bilo kog projekta potreban i potpis resornog ministra.

Đilas je rekao da je u 2008. godini za regulisanje svih dugovanja prema izvođačima radova na obilaznici oko Beograda potrošeno 700 miliona dinara. On je podsetio da je za obilaznicu iz NIP ukupno odobreno 2,7 milijardi dinara i da se poštuju i dinamika plaćanja i dinamika radova zbog čega treba očekivati završetak radova do polovine oktobra na sektoru 4.

Za rekonstrukciju Pančevačkog mosta u ovoj godini obezbeđeno je 800 miliona dinara i raspisan je tender za izvođača prvog dela radova. Đilas je izrazio očekivanje da će radovi na rekonstrukciji početi polovinom maja i da će trajati između jednu i po i dve godine.

Oko 300 miliona dinara biće usmereno u ovaranje novih radnih mesta, a kroz programe Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) do sada je odobreno čak 26 mil EUR zahvaljujući kojima je privučeno više od 360 mil EUR investicija i otvoreno više od 12.000 radnih mesta u 38 opština.

Osim toga, ove godine odobreno je i oko 200 miliona dinara za jačanje vatrogasne sposobnosti države pa će Vlada u narednim nedeljama odlučiti koju će letelicu kupiti za gašenje požara.

27. 03. 2008.