MINISTARSTVO GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE – Javni poziv za dodelu budžetskih sredstava radi finansiranja razvojnih projekata jedinica lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije u 2024. godini

Konkursi

MINISTARSTVO GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE

Javni poziv za dodelu budžetskih sredstava radi finansiranja razvojnih projekata jedinica lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije u 2024. godini

Cilj Javnog poziva je uređenje i razvoj jedinica lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije, kroz pružanje finansijske podrške jedinicama lokalne samouprave u realizaciji novih i/ili započetih projekata, a koji su od posebnog značaja za razvoj jednica lokalne samouprave. Poseban cilj Javnog poziva je lokalni ekonomski razvoj i socijalna kohezije, kroz realizaciju investicionih projekata, koji doprinose i otvaranju novih radnih mesta.

1. Pravo učešća na Javnom pozivu i obezbeđena sredstva

Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve jedinice lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije.
Ukupan iznos planiranih sredstava za dodelu po ovom javnom pozivu je 1.400.000.000,00 dinara (milijardu četiristo miliona dinara) i obezbeđena su Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2024. godinu („Sl. glasnik RS“, br 92/23), razdeo 22 – Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Program 0702 – Realizacija infrastrukturnih projekata od značaja za Republiku Srbiju, funkcija 450 – saobraćaj, programska aktivnost 4009 – Program integralnog razvoja Srbije, ekonomska klasifikacija 463 – Transferi ostalim nivoima vlasti.
Učešće budžetskih sredstava Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u finansiranju navedenih projekata iznosiće 100% ukupne vrednosti predloženog projekta.

2. Ostali uslovi učešća na Javnom pozivu koji se odnose na projekte

Infrastrukturni projekti koji će biti prihvaćeni treba da se odnose na neke od sledećih tematskih oblasti: saobraćaj, turizam, životna sredina, privreda, kultura, poljoprivreda.
Budžetska sredstva će biti dodeljena za sledeće projektne aktivnosti:
– radovi na uređenju građevinskog zemljišta, odnosno radovi na izgradnji, rekonstrukciji, dogradnji, sanaciji i adaptaciji komunalne i saobraćajne infrastrukture;
– radovi na poboljšanju saobraćajne signalizacije;
– izvođenje radova na lokalnim mostovima;
– radovi na sanaciji i adaptaciji objekata-zgrada javne namene (objekti škola, predškolskih ustanova, sportskih objekata, objekata kulture i drugo);
– radovi na uređenju javnih površina (trgova, platoa, dečjih igrališta, autobuskih stajališta);
– ostali radovi u okviru razvojnih infrastrukturnih projekata iz oblasti zaštite životne sredine, turizma, privrede, kulture i poljoprivrede;
– nabavka opreme u cilju realizacije razvojnih infrastrukturnih projekata.

Podnosilac zahteva za odobrenje budžetskih sredstava za navedene projekte može da konkuriše iz više navedenih tematskih oblasti.

3. Ostali uslovi učešća na Javnom pozivu

– Budžetska sredstva dodeliće se za realizaciju novih i/ili započetih razvojnih projekata.
– Budžetska sredstva se mogu dodeliti isključivo za navedenu namenu, i ne mogu se dodeliti retroaktivno, odnosno za već realizovanu/sprovedenu projektnu aktivnost.

4. Način podnošenja prijave na javni poziv

Prijave sa propisanom dokumentacijom poslati poštom na adresu:

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture
ul. Nemanjina 22-26
11000 Beograd sa naznakom:
JAVNI POZIV ZA DODELU BUDžETSKIH SREDSTAVA ZA RAZVOJNE PROJEKTE JEDNICA LOKALNE SAMOUPRAVE NA TERITORIJI REPUBLIKE SRBIJE 2024 (NE OTVARATI) ili predati lično (u zatvorenoj koverti) na navedenu adresu, u pisarnici republičkih organa. Na poleđini koverte obavezno napisati pun naziv podnosioca prijave. Prijave poslate na bilo koji drugi način (faksom, elektronskom poštom i dr), ili poslate na drugu adresu neće biti razmatrane. Nepotpune, nerazumljive i neblagovremene prijave, kao i prijave koje ne ispunjavaju navedene zahteve ili uz koje nisu priložene navedene izjave, neće biti razmatrane.

Informacije neophodne za učešće na javnom pozivu mogu se dobiti na telefon: 011/36-28-874 (kontakt osoba je Jovica Rakić, imejl adresa: jovica.rakic@mgsi.gov.rs). Prijave koje se dostave nakon navedenog roka ili sa nepotpunom dokumentacijom, poslate putem faksa ili elektronske pošte, nepotpisane ili neoverene prijave, neće se razmatrati.

Rok za podnošenje prijava je 20. 3. 2024. godine, odnosno 30 dana od dana raspisivanja Javnog poziva.

Detaljnije