DUNAVSKI FOND ZA MALE PROJEKTE U OBLASTI KULTURE – Poziv za finansiranje projekata u okviru Dunavskog fonda za male projekte u oblasti kulture

Konkursi

DUNAVSKI FOND ZA MALE PROJEKTE U OBLASTI KULTURE

Poziv za finansiranje projekata u okviru Dunavskog fonda za male projekte u oblasti kulture

Dunavski fond za male projekte u oblasti kulture raspisao je novi poziv za finansiranje projektnih predloga koji je otvoren do 20.02.2024. godine i kojim je omogućeno sufinansiranje prijekata do iznosa od pet hiljada evra. Cilj fonda jeste podrška kulturnim i umetničkim inicijativama u podunavskom regionu, čime doprinosi implementaciji Strategije Evropske unije za ovaj region (EUSDR).
Poziv je otvoren za nezavisne organizacije, male asocijacije, grupe umetnika ili pojedince (umetnike, kulturne delatnike, kreativce) koji su zainteresovani za projekte koji posebno podstiču saradnju u okviru dunavskog sliva. U sklopu poziva, prioritet se daje inovativnim projektima i osnaživanju međunarodne saradnje u okviru dunavskog regiona.

Poziv podržava kreativne i inovativne kulturno-umetničke projektne predloge zasnovane na regionalnoj saradnji. Kreativnost, inovacija i saradnja jesu tri ključna fokusa ovog poziva. Posebno se potenciraju predlozi projekata koji iniciraju dopunske ili eksperimentalne kulturne akcije.

U okviru poziva, podstiču se nezavisne nevladine organizacije, mala udruženja, grupe umetnika ili pojedinci (umetnici, kulturni stvaraoci, kreativci) da se prijave kao vodeći partneri. Daje se jasna prednost inicijativama s nezavisne kulturno-kreativne scene dunavskog regiona.

Prijave treba da budu izrađene zajedno s najmanje dva partnera iz još dve različite zemlje dunavskog regiona. Vodeći partner i svi ostali partneri trebalo bi da budu registrovani ili da budu rezidenti koji dolaze iz sledećih zemalja ili delova koji su deo Strategije Evropske unije za dunavski region: Austrija, Baden-Virtemberg, Bavarska, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija i delovi Ukrajine (Zakarpatska, Ivano-frankovska, Černovci i Odesa).

U okviru poziva, finansiraju se projekti do iznosa od pet hiljada evra. Predloge će izabrati međunarodni žiri (Programski komitet). Rezultati će biti objavljeni na sajtu pomenutog fonda na transparentan način. Neophodno je obezbediti sopstvena sredstva u minimalnom iznosu od 10% ukupnog budžeta. Uravnotežen budžet s raznovrsnim resursima može znatno poboljšati izvodljivost projekta, što je jedna od glavnih komponenti na osnovu kojih će se procenjivati prijave.

Rok za podnošenje projekata u okviru ovog poziva jeste 20. februar 2024. u 24:00 časa (CET).

Više informacija je moguće pronaći na sledećem linku https://www.danubeculture.eu/danube-small-project-fund