MINISTARSTVO ZA BRIGU O SELU – Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za potrebe prevoza seoskog stanovništva na teritoriji Republike Srbije za 2024. godinu

Konkursi

MINISTARSTVO ZA BRIGU O SELU

Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za potrebe prevoza seoskog stanovništva na teritoriji Republike Srbije za 2024. godinu

I. PREDMET PROGRAMA
Programom dodele bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za potrebe prevoza seoskog stanovništva na teritoriji Republike Srbije (u daljem tekstu: Program) utvrđeni su cilj Programa, podnosilac prijave na javni konkurs, namena sredstava, finansijski okvir, uslovi za učešće na konkursu, način dostavljanja prijava, neophodna dokumentacija, način objavljivanja javnog konkursa, kriterijumi za dodelu bespovratnih sredstava, komisija za ocenu i kontrolu realizacije projekta, način korišćenja vozila, zaključenje ugovora i praćenje realizacije Programa.
Sredstva namenjena za realizaciju Programa obezbeđena su članom 8. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2024. godinu („Službeni glasnik RS”, broj 92/23) u okviru Razdela 35 – Ministarstvo za brigu o selu; Program 0110 – Planiranje i sprovođenje politike razvoja sela, Funkcija 110 – Izvršni i zakonodavni organi, finansijski i fiskalni poslovi i spoljni poslovi; Projekat 4002 – Podsticaj kupovini minibuseva za potrebe prevoza seoskog stanovništva; Ekonomska klasifikacija 463 – Transferi ostalim nivoima vlasti, u ukupnom iznosu od 120.000.000,00 dinara.

II. PODNOSILAC PRIJAVE NA JAVNI KONKURS
Podnosilac prijave na javni konkurs je jedinica lokalne samouprave.
Svaka jedinica lokalne samouprave može konkurisati samo jednom prijavom.

III. NAMENA SREDSTAVA
Bespovratna sredstva namenjena su za kupovinu minibuseva u beloj boji sa ukupno dvadeset i jednim putničkim sedištem (20+1).
Bespovratna sredstva se dodeljuju za kupovinu minibuseva koji će se koristiti za potrebe besplatnog prevoza seoskog stanovništva iz jednog sela u drugo selo ili iz sela u gradsko/opštinsko sedište, a u slučaju potrebe, vozilo se može koristiti i u ostale svrhe koje su od značaja za jedinicu lokalne samouprave (prevoz poljoprivrednika, kulturno-umetničkih društava, sportista i drugo), u skladu sa Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju („Službeni glasnik RS“, br. 68/15, 41/18, 44/18-dr. zakon, 83/18, 31/19 i 9/20).
Bespovratna sredstva nisu namenjena za kupovinu polovnih vozila, troškove registracije, osiguranja, goriva i drugih troškova vezanih za korišćenje predmetnog vozila.

IV. FINANSIJSKI OKVIR
Maksimalni iznos bespovratnih sredstava predviđen za kupovinu minibusa iznosi 7.000.000,00 dinara, uključujući porez na dodatu vrednost.
Ministarstvo za brigu o selu (u daljem tekstu: Ministarstvo) dodeljuje bespovratna sredstva u visini iznosa srednje prosečne vrednosti vozila utvrđenog u izveštaju o izvršenom ispitivanju tržišta podnosioca prijave.
Dodeljena bespovratna sredstva će biti preneta jedinici lokalne samouprave na podračun za tekuće namenske transfere u užem smislu, od Republike ka nižem nivou vlasti.
Dodeljeni iznos bespovratnih sredstava smatra se konačnim dodeljenim iznosom za namenu predviđenu Programom. Ministarstvo ne preuzima obavezu finansiranja dodatnih troškova. Ukoliko nastanu dodatni troškovi u vezi sa realizacijom projekta, potrebna dodatna sredstva mora obezbediti jedinica lokalne samouprave.

V. USLOVI ZA UČEŠĆE NA KONKURSU
Pravo učešća na javnom konkursu ima podnosilac prijave koji ispunjava sve sledeće uslove:
1) da je podneo elektronski popunjen obrazac prijave sa dokumentacijom predviđenom Programom (obrazac prijave se preuzima na zvaničnoj internet stranici Ministarstva www.mbs.gov.rs);
2) da račun podnosioca prijave nije u blokadi počevši od 1. januara 2024. godine;
3) da za iste namene nije koristio podsticajna sredstva u prethodne tri godine, koja potiču iz budžeta Republike Srbije ili budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine.

VI. NAČIN DOSTAVLjANjA PRIJAVA
Precizno i tačno popunjena prijava i prateća dokumentacija šalje se preporučenom pošiljkom na adresu Ministarstva za brigu o selu, Bulevar Mihajla Pupina 2a, 11070 Novi Beograd ili se dostavlja predajom u pisarnicu na navedenoj adresi.
Prijave se šalju u zatvorenoj i zapečaćenoj koverti sa naznakom “Prijava na konkurs – dodela bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva – NE OTVARATI”, sa punim nazivom i adresom pošiljaoca na poleđini koverte.

VII. NEOPHODNA DOKUMENTACIJA
Ispunjenost svih uslova za učešće na javnom konkursu dokazuje se sledećom dokumentacijom:
1. obrazac prijave – popunjen sa izjavama u prilogu koje potpisuje gradonačelnik/predsednik opštine;
2. izveštaj o izvršenom ispitivanju tržišta za predmetno vozilo sa procenjenom vrednošću potpisan od strane odgovornog lica u jedinici lokalne samouprave i overen pečatom.
Podnosilac prijave je u obavezi da prilikom sačinjavanja izveštaja o izvršenom ispitivanju tržišta iz stava 1. tačke 2) ove glave, pribavi minimum tri ponude različitih ponuđača za vozilo iz glave IV. NAMENA SREDSTAVA stav 1. Programa, sa utvrđenom srednjom prosečnom vrednošću vozila za čiju nabavku Ministarstvo dodeljuje bespovratna sredstva.
Ministarstvo će po službenoj dužnosti utvrditi uvidom na internet stranici Narodne banke Srbije da li jedinica lokalne samouprave ima račun koji nije u blokadi, počevši od 1. januara 2024. godine.
Konkursna dokumentacija se ne vraća.

VIII. KRITERIJUMI ZA DODELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA
Kriterijumi za dodelu besprovratnih sredstava su:
1. stepen razvijenosti jedinice lokalne samouprave u skladu sa propisima kojima se uređuje regionalni razvoj (do 25 bodova);
2. broj sela koja će imati korist od realizacije projekta u odnosu na ukupan broj sela koja se nalaze na teritoriji jedinice lokalne samouprave (do 15 bodova);
3. broj stanovnika sela koji će imati korist od realizacije projekta (do 15 bodova);
4. lokacija jedinice lokalne samouprave u pograničnim područjima (15 bodova: u slučaju da se jedinica lokalne samouprave nalazi u pograničnom području – 15 bodova, u slučaju da se jedinica lokalne samouprave ne nalazi u pograničnom području – 0 bodova);
5. postojanje organizovanog gradskog/prigradskog prevoza putnika u jedinici lokalne samouprave (20 bodova: ako ne postoji gradski/prigradski organizovani prevoz putnika – 20 bodova, ako postoji gradski/prigradski organizovani prevoz putnika – 0 bodova);
6. efekat dobijanja bespovratnih sredstava za kupovinu minibusa na regulisanje prevoza seoskog stanovništa u okviru jedinice lokalne samouprave (do deset bodova).

IX. KOMISIJA ZA OCENU I KONTROLU REALIZACIJE PROJEKTA
Utvrđivanje ispunjenosti uslova kao i ocenjivanje prijava vrši Komisija za ocenu i kontrolu realizacije projekta (u daljem tekstu: Komisija) koju obrazuje ministar rešenjem.
Komisija ocenjuje prijave na osnovu kriterijuma utvrđenih ovim programom, proverava formalnu ispravnost dokumenata, kao i ispunjenost uslova za učešće na javnom konkursu, na osnovu kojih će biti formirana rang lista.
U slučaju da je prijava nepotpuna u pogledu potrebne dokumentacije podnosilac prijave će biti obavešten elektronskom poštom da u roku od osam radnih dana dopuni prijavu. Podnosilac prijave je u obavezi da u obrascu prijave navede elektronsku adresu za prijem obaveštenja o prijavi i da odredi lice u okviru jedinice lokalne samouprave koje će biti zaduženo za sve informacije povodom prijave na javni konkurs.
Komisija neće razmatrati neblagovremene prijave (prijave koje su podnete nakon isteka roka predviđenog tekstom javnog konkursa).
Komisija će odbaciti prijavu kao nepotpunu ako podnosilac prijave ne izvrši dopunu prijave u roku iz stava 3. ove glave, ili ako prijava nije dopunjena u skladu sa obaveštenjem.
Konačnu odluku o dodeli bespovratnih sredstava donosi ministar rešenjem, na predlog odluke Komisije, a u skladu sa utvrđenim kriterijumima i rang listom.

Trajanje javnog konkursa: Rok za podnošenje prijava teče od dana objavljivanja javnog konkursa u sredstvima javnog informisanja i sajtu Ministarstva www.mbs.gov.rs i traje do 22. februara 2024. godine. Neblagovremene prijave se neće razmatrati.
Važne informacije: Program, obrazac prijave i izveštaj o izvršenom ispitivanju tržišta, se mogu preuzeti elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva za brigu o selu www.mbs.gov.rs.

Za sva pitanja u vezi sa tekstom javnog konkursa možete se obratiti na mejl adrese: milos.djokic@mbs.gov.rs i jelena.hadzic@mbs.gov.rs i na broj telefona 011 267 30 24.

Detaljnije