Rekonstrukcija Ženski fond – Konkurs “Specijalni fokus”

Konkursi

REKONSTRUKCIJA ŽENSKI FOND

Konkurs “Specijalni fokus”

PROGRAM
Borbom za ostvarivanje ženskih ljudskih prava suštinski se borimo za drugačiji svet. To je dugoročna borba sa isprepletenim faktorima, nelinearna i iznova izazovna borba koja mora biti utemeljena u promišljenom udruženom delovanju, uvek sa transformativnim težnjama. Bez relativizacija, bez utrkivanja koji je identitet potlačeniji – uz potpun i čvrst fokus.

Pozivamo vas da duboko i iskreno promislite šta je to što muči vas i vašu neposrednu okolinu i šta je to što biste najradije uradile po tom pitanju. Razmišljajte hrabro i beskompromisno, fokusirajte se na efektne ideje koje mobilišu i postepeno vode ka promenama. Politika već predugo ima negativne konotacije u javnom diskursu i oteta je od „običnog sveta“. Neka vaše ideje oličavaju ponovno preuzimanje prava na politiku. Ne na onu dnevnu, sitnosopstveničku već na suštinski transformativnu politiku koja potiče iz ključnih potreba žena i marginalizovanih grupa. Vi, vaše drugarice, koleginice, komšinice jeste koren društvenih promena. A mi smo tu da vas podržimo najbolje što umemo!

Polazimo od uvažavanja autonomije ženskih i drugih progresivnih aktivističkih grupa i njihovih sposobnosti da prepoznaju realne potrebe zajednica sa kojima deluju u datom kontekstu. A lokalni kontekst već decenijama je obeležen i uslovljen raznovrsnim uzrocima, manifestacijama i posledicama nacionalizma, militarizma i rasizma. Upravo su ove pojave u ključu programa Specijalni fokus. Međutim, ove pojave ne stoje same za sebe – od ratova 1990-ih do danas, one su pokretači i alati za održavanje brojnih socio-ekonomskih, etničko-rasnih, kulturno-ideoloških i drugih nepravdi i nejednakosti. Tako je i Specijalni fokus otvoren za najrazličitije teme koje se posredno ili neposredno povezuju sa navedenim problemima.

• Specijalni fokus je prilika za istraživanje, (re)definisanje, preispitivanje i suprotstavljanje nacionalizmu, militarizmu, rasizmu i srodnim regresivnim pojavama.
• Specijalni fokus nudi slobodu eksperimentisanja, hrabrih kontekstualnih intervencija, izoštravanja progresivne politike. Specijalni fokus oslobođen je strogih tematskih okvira, kao i striktnih projektnih očekivanja i namenjen je aktivnostima koje doprinose dugoročnim društveno-transformišućim akcijama i progresivnim pokretima.
• Kroz Specijalni fokus želimo da razumemo, razmenimo, imenujemo i podržimo aktivnosti koje se suočavaju sa nekim od ključnih izvora/problema sadašnje politike i svega što ju je proizvelo.

• Konkurs je stalno otvoren, ali se odluke donose tri puta godišnje – u februaru, junu i oktobru.

• Vaša aplikacija biće razmatrana u prvom narednom krugu odlučivanja o podršci u odnosu na trenutak kada je pristigla

• Aplicira se popunjavanjem formulara koji možete preuzeti ovde i slanjem na adresu office@rwfund.org

• Najkasnije nedelju dana po prijemu aplikacije potvrdićemo vam da smo aplikaciju primile; ukoliko ne dobijete povratnu informaciju, obavezno nas kontaktirajte da proverite da li je aplikacija stigla do nas

• U toku konkursa putem video poziva održavamo grupne i individualne konsultacije, kojima želimo da vam približimo program i razjasnimo eventualne nedoumice. Ukoliko imate pitanja, tu smo i na mejlu office@rwfund.org.

• A možda i mi imamo pitanja u vezi sa vašom aplikacijom – u tom slučaju, blagovremeno ćemo vam se obratiti

• Svaka grupa može aplicirati samo jednim predlogom projekta u toku trajanja jednog intervala konkursa

Detaljnije