Konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke opreme i sistema za navodnjavanje i opreme za poboljšanje vodnog, vazdušnog i toplotnog režima biljaka na teritoriji AP Vojvodine u 2021. godini

Konkursi

POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA POLJOPRIVREDU, VODOPRIVREDU I ŠUMARSTVO

Konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke opreme i sistema za navodnjavanje i opreme za poboljšanje vodnog, vazdušnog i toplotnog režima biljaka na teritoriji AP Vojvodine u 2021. godini

1. CILJ I PREDMET KONKURSA

Cilj konkursa jeste povećanje obradivih površina pod opremom i sistemima za navodnjavanje u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, kao i zaštita zemljišta kroz sprečavanje razvoja korova uz poboljšanje vodnog, vazdušnog i toplotnog režima biljaka.

Predmet konkursa jeste dodela bespovratnih sredstava za sufinansiranje postavljanje cevovoda nabavke opreme i sistema za navodnjavanje: opremanje bunara, nabavka pumpi i agregata za navodnjavanje, nabavka sistema za navodnjavanje veštačkom kišom, subirigacija, materijala za pokrivanje povrtarskih i voćarsko – vinogradarskih kultura i cveća u cilju zaštite od mraza – agrotekstil, malč folije i drugo.

2. VISINA I NAMENA PODSTICAJNIH SREDSTAVA

Za realizaciju Konkursa za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke opreme i sistema za navodnjavanje i opreme za poboljšanje vodnog, vazdušnog i toplotnog režima biljaka na teritoriji AP Vojvodine u 2020. Godini predviđen je ukupan iznos do 370.000.000,00 dinara.
Bespovratna sredstva za podršku investicija po ovom konkursu utvrđuju se u iznosu do 60% od prihvatljivih troškova investicije.
Za podnosioce prijava: fizička lica, preduzetnike i pravna lica, čije je gazdinstvo registrovano na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, žene nosioci registrovanog poljoprivrednog gazdinstva i fizičko lice i osnivač pravnog lice mlađi od 40 godina bespovratna sredstva za podršku investicija po ovom konkursu utvrđuju se u iznosu do 70% od prihvatljivih troškova investicije (u slučaju da pravno lice ima više osnivača i ukoliko je samo jedan osnivač stariji od 40 godina, a drugi mlađi, bespovratna sredstva utvrđuju se u iznosu do 60% od prihvatljivih troškova investicije).
Prilikom obračuna, uzima se vrednost investicije bez poreza na dodatu vrednost (PDV). Maksimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi ne može biti veći od 7.000.000,00
dinara, odnosno 7.700.000,00 dinara za podnosioce prijava: fizička lica, preduzetnike i pravna lica, čije je gazdinstvo registrovano na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, žene nosioci registrovanog poljoprivrednog gazdinstva i fizičko lice i osnivač pravnog lice mlađi od 40 godina bespovratna sredstva za podršku investicija po ovom konkursu utvrđuju se u iznosu do 70% od prihvatljivih troškova investicije (u slučaju da pravno lice ima više osnivača i ukoliko je samo jedan osnivač stariji od 40 godina, a drugi mlađi, maksimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi ne može biti veći od 7.000.000,00 dinara).
Minimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi iznosi 21.000,00 dinara, a razmatraće se samo prijave čija je vrednost prihvatljivih troškova investicije jednaka 35.000,00 dinara ili veća od tog iznosa.

Podnosilac prijave može podneti samo jednu prijavu po konkursu za jednu vrstu proizvodnje.

Pokrajinski sekretarijat putem svog nadležnog sektora može da naloži Poljoprivrednoj stručnoj i savetodavnoj službi AP Vojvodine da utvrdi činjenično stanje na terenu – NULTA KONTROLA. NULTOM KONTROLOM se smatra utvrđivanje zatečenog činjeničnog stanja na terenu. Investicije započete pre nulte kontrole se ne prihvataju.

Prilikom razmatranja podnetih prijava za ostvarivanje bespovratnih sredstava, priznavaće se samo investicije realizovane nakon 01.01.2021. godine.

1. Sektor voća, povrća i vinove loze:
Prihvatljive investicije su sledeće:
• Oprema i uređaji za navodnjavanje: rasprskivači, sistemi „kap po kap“, sa pripadajućom opremom, kapajuće trake, sistemi za filtriranje, sistemi za fertirigaciju, opremanje bunara, cisterne za navodnjavanje
Maksimalan iznos bespovratnih sredstava iznosi najviše do 250.000,00 dinara po jednom hektaru površine, po korisniku za navedenu opremu, odnosno 275.000,00 dinara po jednom hektaru površine po korisniku za navedenu opremu, za podnosioce prijava: fizička lica, preduzetnike i pravna lica, čija je investicija na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, žene nosioce poljoprivrednih gazdinstava i fizičko lice i osnivač pravnog lica mlađi od 40 godina. Za kapajuće trake iznos bespovratnih sredstava iznosi najviše do 100.000,00 dinara po hektaru površine po korisniku za navedenu opremu.
• Pumpe za navodnjavanje i agregati za pokretanje pumpi za navodnjavanje
Maksimalan iznos bespovratnih sredstava za jednu mašinu iznosi najviše do 120.000,00 dinara po jednom hektaru površine, po korisniku za navedenu opremu, odnosno 132.000,00 dinara po jednom hektaru površine po korisniku za navedenu opremu, za podnosioce prijava: fizička lica, preduzetnike i pravna lica, čija je investicija na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, žene nosioce poljoprivrednih gazdinstava i fizičko lice i osnivač pravnog lica mlađi od 40 godina.
• Subirigacija
Maksimalan iznos bespovratnih sredstava iznosi najviše do 160.000,00 dinara po jednom hektaru površine po korisniku za navedenu opremu, odnosno 176.000,00 dinara po jednom hektaru površine po korisniku za navedenu opremu, za podnosioce prijava: fizička lica, preduzetnike i pravna lica, čija je investicija na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, žene nosioce poljoprivrednih gazdinstava i fizičko lice i osnivač pravnog lica mlađi od 40 godina.
• Oprema za cevovode
Maksimalan iznos bespovratnih sredstava ne može biti veći od 30% vrednosti prihvatljivih troškova investicije, odnosno najviše do 800,00 dinara po dužnom metru, a maksimalno za 2.000 metara, odnosno najviše do 880,00 dinara po dužnom metru, za podnosioce prijava: fizička lica, preduzetnike i pravna lica, čija je investicija na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, žene nosioce poljoprivrednih gazdinstava i fizičko lice i osnivač pravnog lica mlađi od 40 godina.
• Materijali za pokrivanje kultura, u cilju zaštite od mraza – agrotekstili i malč folije
Maksimalan iznos bespovratnih sredstava iznosi najviše do 38.000,00 dinara po jednom hektaru površine po korisniku za navedenu opremu, odnosno 41.800,00 dinara po jednom hektaru površine po korisniku za navedenu opremu, za podnosioce prijava: fizička lica, preduzetnike i pravna lica, čija je investicija na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, žene nosioce poljoprivrednih gazdinstava i fizičko lice i osnivač pravnog lica mlađi od 40 godina.
• Mobilne linije za navodnjavanje sa sopstvenom energijom (Solarni panel sistemi sa pratećom opremom za pokretanje pumpi za navodnjavanje, pumpa za navodnjavanje, agregat za pokretanje pumpi za navodnjavanje i tifon)
Maksimalan iznos bespovratnih sredstava je najviše do 4.850.000,00 dinara, odnosno 5.330.000,00 dinara za podnosioce prijava: fizička lica, preduzetnike i pravna lica, čija je investicija na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, žene nosioce poljoprivrednih gazdinstava i fizičko lice i osnivač pravnog lica mlađi od 40 godina.

2. Sektor ostalih useva:
Prihvatljive investicije su sledeće:
• Oprema i uređaji za navodnjavanje: opremanje bunara, vodeni topovi, sistemi bočnih krila, cisterne za navodnjavanje
Maksimalan iznos bespovratnih sredstava za jednu namenu iznosi najviše do 250.000,00 dinara po jednom hektaru površine po korisniku za navedenu opremu, odnosno 275.000,00 dinara po jednom hektaru površine po korisniku za navedenu opremu, za podnosioce prijava: fizička lica, preduzetnike i pravna lica, čija je investicija na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, žene nosioce poljoprivrednih gazdinstava i fizičko lice i osnivač pravnog lica mlađi od 40 godina.
• Pumpe za navodnjavanje i agregati za pokretanje pumpi za navodnjavanje
Maksimalan iznos bespovratnih sredstava za jednu namenu iznosi najviše do 120.000,00 dinara po jednom hektaru površine po korisniku za navedenu opremu, odnosno 132.000,00 dinara po jednom hektaru površine po korisniku za navedenu opremu, za podnosioce prijava: fizička lica, preduzetnike i pravna lica, čija je investicija na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, žene nosioce poljoprivrednih gazdinstava i fizičko lice i osnivač pravnog lica mlađi od 40 godina.
• Subirigacija
Maksimalan iznos bespovratnih sredstava iznosi najviše do 160.000,00 dinara po jednom hektaru površine po korisniku za navedenu opremu, odnosno 176.000,00 dinara po jednom hektaru površine po korisniku za navedenu opremu, za podnosioce prijava: fizička lica, preduzetnike i pravna lica, čija je investicija na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, žene nosioce poljoprivrednih gazdinstava i fizičko lice i osnivač pravnog lica mlađi od 40 godina.
• Tifoni, pod uslovom da se navodnjava minimum 5 hektara po jednoj mašini. Korisnik može da ostvari pravo na bespovratna sredstva za najviše dve mašine u tipu „Tifona“, koje su upisane u Registar poljoprivrednih gazdinstava
Maksimalan iznos bespovratnih sredstava za jedan tifon ne može biti veći od 800.000,00 dinara po mašini, odnosno 880.000,00 dinara za podnosioce prijava: fizička lica, preduzetnike i pravna lica, čija je investicija na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, žene nosioce poljoprivrednih gazdinstava i fizičko lice i osnivač pravnog lica mlađi od 40 godina.
• Oprema za cevovode
Maksimalan iznos bespovratnih sredstava ne može biti veći od 30% vrednosti prihvatljivih troškova investicije, odnosno najviše do 800,00 dinara po dužnom metru, a maksimalno za 2.000 metara, odnosno najviše do 880,00 dinara po dužnom metru, a maksimalno za 2.000 metara, za podnosioce prijava: fizička lica, preduzetnike i pravna lica, čija je investicija na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, žene nosioce poljoprivrednih gazdinstava i fizičko lice i osnivač pravnog lica mlađi od 40 godina.
• Sistemi za navodnjavanje u tipu „rendžer”, „centar pivot” i „linear”, pod uslovom da se navodnjava po jednoj mašini najmanje 30 hektara površine, koje su upisane u Registar poljoprivrednih gazdinstava
Maksimalan iznos bespovratnih sredstava ne može biti veći od 50% vrednosti prihvatljivih troškova investicije, odnosno najviše do 7.000.000,00 dinara, odnosno 7.700.000,00 dinara za podnosioce prijava: fizička lica, preduzetnike i pravna lica, čija je investicija na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, žene nosioce poljoprivrednih gazdinstava i fizičko lice i osnivač pravnog lica mlađi od 40 godina.
• Mobilne linije za navodnjavanje sa sopstvenom energijom (Solarni panel sistemi sa pratećom opremom za pokretanje pumpi za navodnjavanje, pumpa za navodnjavanje, agregat za pokretanje pumpi za navodnjavanje i tifon)
Maksimalan iznos bespovratnih sredstava je najviše do 4.850.000,00 dinara, odnosno 5.330.000,00 dinara za podnosioce prijava: fizička lica, preduzetnike i pravna lica, čija je investicija na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, žene nosioce poljoprivrednih gazdinstava i fizičko lice i osnivač pravnog lica mlađi od 40 godina.

3. PRAVO NA UČEŠĆE NA KONKURSU

Pravo na podsticaje ostvaruju lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu, i to:
1. fizičko lice:
– nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva,
– preduzetnik nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.
2. pravno lice:
– privredno društvo nosilac registrovanog komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva,
– zemljoradnička zadruga nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.
– složena zadruga nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

Lice iz stava 1. ove tačke ostvaruje pravo na podsticaje za investicije u sledećim sektorima:

1. Sektor voća;
2. Sektor povrća;

3. Sektor vinove loze;

4. Sektor cveća;
5. Sektor ostalih useva.

4. USLOVI ZA UČEŠĆE NA KONKURSU

Za fizička lica i pravna lica:

1. Podnosilac prijave mora biti upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava i da se nalazi u aktivnom statusu;
2. Podnosilac prijave mora imati prebivalište na teritoriji jedinice lokalne samouprave sa teritorije AP Vojvodine, odnosno podnosioci prijave ‒ pravna lica moraju imati sedište na teritoriji jedinice lokalne samouprave s teritorije AP Vojvodine, s tim što i mesto realizacije investicije mora biti na teritoriji jedinice lokalne samouprave s teritorije AP Vojvodine;
3. Podnosilac prijave mora regulisati obaveze po rešenjima o naknadama za odvodnjavanje/navodnjavanje zaključno sa 31.12.2020. godine;
4. Podnosilac prijave mora regulisati dospele poreske obaveze od strane nadležnog organa jedinice lokalne samouprave, zaključno sa 31.12.2020. godine;
5. Podnosilac prijave mora izmiriti dospele obaveze po ugovorima o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, zaključno sa 31.12.2020. godine, ukoliko je korisnik istog;
6. Podnosilac prijave za investiciju za koju podnosi zahtev ne sme koristiti podsticaje po nekom drugom osnovu (subvencije, podsticaji, donacije) za istu namenu, odnosno ista investicija ne sme biti predmet drugog postupka za korišćenje podsticaja, osim podsticaja u skladu s posebnim propisom kojim se uređuje kreditna podrška registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima;
7. Podnosilac prijave ne sme imati neispunjenih ugovornih obaveza prema Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kao ni prema Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na osnovu ranije potpisanih ugovora;
8. Podnosilac prijave i dobavljač opreme ne mogu da predstavljaju povezana lica ‒ u smislu člana 62. Zakona o privrednim društvima („Službeni glasnik RS“, br. 36/2011, 99/2011, 83/2014, 5/2015, 44/2018, 95/2018 i 91/2019);
9. parcele na kojima se postavlja oprema – koja je predmet investicije konkursa – moraju biti upisane u Registar poljoprivrednih gazdinstava. Ukoliko je parcela u zakupu, potrebno je da je do isteka ugovora o zakupu preostalo najmanje šest godina;

Dodatni uslovi za preduzetnike i pravna lica:

10. Podnosilac prijave – preduzetnik i pravno lice mora biti upisan u registar privrednih subjekata i mora da se nalazi u aktivnom statusu;
11. Prema podnosiocu prijave – pravnom licu ne sme biti pokrenut postupak stečaja i/ili likvidacije;
12. Podnosilac prijave – pravno lice mora biti razvrstano u mikro i malo pravno lice, u skladu sa zakonom kojim se uređuje računovodstvo;
13. Zadruge moraju imati obavljenu zadružnu reviziju.

4.1.SPECIFIČNI USLOVI ZA UČEŠĆE NA KONKURSU

1. Sektor voća:
Korisnik sredstava, u zavisnosti od vrste investicije ostvaruje pravo na sufinansiranje investicije u sektoru voća ako u Registru poljoprivrednih gazdinstava ima upisano voće u skladu sa šifarnikom biljne proizvodnje i ako je predmet investicije vezan za proizvodnju tog voća. Lice iz stava 1. ovog člana ostvaruje pravo na sufinansiranje investicije u sektoru voća za investicije i nabavku opreme i sistema za navodnjavanje voća ako u Registru poljoprivrednih gazdinstava ima upisano do 1,99 ha jagodičastog voća i/ili do 4,99 ha ostalog voća.

2. Sektor povrća:
Korisnik sredstava, u zavisnosti od vrste investicije ostvaruje pravo na sufinansiranje investicije u sektoru povrća ako u Registru poljoprivrednih gazdinstava ima upisano povrće u skladu sa šifarnikom biljne proizvodnje i ako je predmet investicije vezan za proizvodnju tog povrća. Lice iz stava 1. ovog člana ostvaruje pravo na sufinansiranje investicije u sektoru povrća za investicije u nabavku opreme i sistema za navodnjavanje povrća ako u Registru poljoprivrednih gazdinstava ima upisano do 0,49 ha povrća u zaštićenom prostoru i/ili do 2,99 ha povrća na otvorenom prostoru.

3. Sektor vinove loze:
Korisnik sredstava, u zavisnosti od vrste investicije ostvaruje pravo na sufinansiranje investicije u sektoru vinove loze ako u Registru poljoprivrednih gazdinstava ima upisano vinovu lozu u skladu sa šifarnikom biljne proizvodnje i ako je predmet investicije vezan za proizvodnju vinove loze. Lice iz stava 1. ovog člana ostvaruje pravo na sufinansiranje investicije u sektoru vinove loze za investicije u nabavku opreme i sistema za navodnjavanje vinove loze ako u Registru poljoprivrednih gazdinstava ima upisano do 49,99 ha vinove loze.

Podnosioci prijava ostvaruju pravo na subvencije na površinama do 10,00 ha vinove loze.
4. Sektor cveća:
Za Sektor cveća nema specifičnih uslova za učešće na konkursu.
5. Sektor ostalih useva:
Korisnik sredstava, u zavisnosti od vrste investicije ostvaruje pravo na sufinansiranje investicije u sektoru ostalih useva ako u Registru poljoprivrednih gazdinstava ima upisane ostale useve u skladu sa šifarnikom biljne proizvodnje i ako je predmet investicije vezan za proizvodnju ostalih useva.

Lice iz stava 1. ovog člana ostvaruje pravo na sufinansiranje investicije u sektoru ostalih useva za investicije u nabavku opreme i sistema za navodnjavanje ostalih useva ako u Registru poljoprivrednih gazdinstava ima upisano do 99,99 ha ostalih useva.

Podnosioci prijava ostvaruju pravo na subvencije na površinama do 10,00 ha ostalih useva.

5. VREMENSKI OKVIR

Konkurs je otvoren do 18.03.2021. godine.

Dodatne informacije mogu se dobiti putem telefona: 021/487-4379; od 10 do 14 časova.

Detaljnije