Informacije o učešću u finansiranju programa ili mera aktivne politike zapošljavanja

Konkursi

NACIONALNA SLUŽBA ZA ZAPOŠLJAVANJE

Informacijeo učešću u finansiranju programa ili mera aktivne politike zapošljavanja u 2015.godini iz republičkog budžeta

Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2015. godinu („Službeni glasnik RS”, broj 101/14), u skladu sa odredbama Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti („Službeni glasnik RS”, br. 36/09 i 88/10), utvrđuje ciljeve i prioritete politike zapošljavanja u 2015. godini, odnosno programe i mere aktivne politike zapšljavanja koje će se realizovati u 2015. godini.

Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2015. godinu utvrđuje i kriterijume za učešće u finansiranju programa ili mera aktivne politike zapošljavanja (u daljem tekstu: APZ), predviđenih lokalnim akcionim planovima zapošljavanja, sredstvima iz republičkog budžeta.

Lokalni akcioni plan zapošljavanja mora biti u saglasnosti sa Nacionalnim akcionim planom zapošljavanja za 2015. godinu, odnosno sa pokrajinskim akcionim planom zapošljavanja.

Autonomna pokrajina odnosno jedinica lokalne samouprave koja, u okviru lokalnog akcionog plana zapošljavanja, obezbeđuje više od polovine sredstava potrebnih za finansiranje određenog programa ili mere aktivne politike zapošljavanja može podneti zahtev za učešće u finansiranju tog programa ili mere.

Izuzetno, ukoliko se radi o nerazvijenoj opštini, ministar nadležan za poslove zapošljavanja, u skladu sa Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti („Službeni glasnik RS”, br. 36/09 i 88/10), može odobriti učešće u finansiranju i u slučajevima kada je obezbeđeno manje od polovine potrebnih sredstava

I. PROGRAMI ILI MERE APZ KOJI SE SUFINANSIRAJU
U skladu sa Nacionalnim akcionim planom zapošljavanja za 2015.godinu odobrava se učešće u finansiranju sledećih programa ili mera APZ:
1. JAVNI RADOVI
2. PROGRAM STRUČNE PRAKSE KOD PRIVATNOG POSLODAVCA
3. PROGRAM STICANJA PRAKTIČNIH ZNANJA KOD PRIVATNOG POSLODAVCA
4. SUBVENCIJA ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE

II. USLOVI
Uslov za odobravanje učešća u finansiranju programa ili mera APZ je da autonomna pokrajina, odnosno jedinica lokalne samouprave ima:

  • Formiran lokalni savet za zapošljavanje;
  • Donet lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2015. godinu;
  • Obezbeđeno više od polovine potrebnih sredstva za finansiranje određenog programa ili mera APZ. Izuzetno, ukoliko se radi o nerazvijenoj opštini, ministar nadležan za poslove zapošljavanja, u skladu sa Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti („Službeni glasnik RS”, br. 36/09 i 88/10), može odobriti učešće u finansiranju i kad je obezbeđeno manje od polovine potrebnih sredstava;
  • Usklađene programe ili mere APZ sa prioritetima i ciljevima lokalnog ekonomskog razvoja i lokalnog tržišta rada.

III. KRITERIJUMI
Kriterijumi na osnovu kojih se odobrava učešće u finansiranju programa ili mera su:

  • Stepen razvijenosti jedinice lokalne samouprave;
  • Indikatori lokalnog tržišta rada;
  • Predviđeni efekat programa ili mera i ekonomska opravdanost.

IV. PRIORITETI
Prioritet za učešće u finansiranju programa ili mera APZ u 2015. godini imaju:

  • Jedinice lokalne samouprave pogođene poplavama tokom 2014. godine,
  • programi i mere predviđeni lokalnim akcionim planovima zapošljavanja koji uključuju teže zapošljiva lica i lica u stanju socijalne potrebe, posebno viškovi zaposlenih,
  • nerazvijene jedinice lokalne samouprave – utvrđene u skladu sa posebnim propisom Vlade i
  • zahtevi podneti od strane jedinica lokalnih samouprava koje su formirale lokalni savet za područje više jedinica lokalnih samouprava i usvojile zajednički plan zapošljavanja za područje tih jedinica lokalnih samouprava.

Rok za podnošenje zahteva je 28. februar 2015. godine.

Detaljnije