Konferencija o prekograničnoj saradnji

Vesti

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski kao i drugi predstavnici Sekretarijata, učestvovaće na Trećoj Nacionalnoj konferenciji o prekograničnoj saradnji. Konferencija će biti održana 26. septembra 2012. godine od 10 časova, u Domu omladine u Beogradu, u organizaciji Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije.

Konferenciju će otvoriti direktor Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević, a učesnicima će se obratiti i potpredsednica Vlade Republike Srbije Suzana Grubješić i šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Na Konferenciji će biti predstavljena važnost i efekti programa prekogranične i transnacionalne saradnje, a učestvovaće predstavnici Evropske unije, civilnog drušva, međunarodnih organizacija, regionalnih i lokalnih vlasti, kao i korisnici evropskih fondova.

Programski period 2007-2013. je u završnoj fazi i potrebno je pripremiti novu fazu projekata. Zbog toga treba razmotriti makro-regionalne strategije i omogućiti razmenu iskustava kao i podstaći umrežavanje institucija i partnera zainteresovanih za ove programe, što je i jedan od zadataka konferencije.

U programu konferencije planirano je predstavljanje prekogranične saradnje i planova za period 2014-2020. godine, kao i predavanja o odgovornosti Srbije pod decentralizovanim menadžmentom, budućnosti makro-regionalnih strategija u Srbiji, a biće prikazan i film o prekograničnoj saradnji.

U okviru konferencije biće proglašeni najbolji projekti iz programa IPA fondova Evropske unije za period 2007-2012. godine.