Dostupni krediti za građane za unapređenje energetske efikasnosti

Vesti

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić održao je konferenciju za novinare kojoj je predstavio Programa za unapređenje energetske efikasnosti u 2012. godini i dodelio prve Ugovore bankama potpisnicama.

Vlada Republike Srbije usvojila je u martu ove godine Program unapređenja energetske efikasnosti u 2012. godini, kojim je obezbeđeno 1,3 milijarde dinara za radove na rekonstrukciji i adaptaciji javnih i stambenih objekata.

Za sufinansiranje kredita građana za podizanje energetske efikasnosti porodičnih kuća ili stanova namenjeno je 300 milona dinara. Građani mogu preko poslovnih banaka da podignu subvencionisani kredit za adaptaciju kuće u kojoj žive u cilju uštede energije i smanjenja troškova života.- Zahvaljujući programu subvencionisanja, očekujemo da ćemo stvoriti više od milijardu dinara kreditnih sredstava koja će ove godine biti utrošena za poboljšanje energetske efikasnosti nekoliko hiljada domova u Srbiji. Građani mogu da iskoriste subvencionisane kredite za unapređenje energetske efikasnosti svojih kuća i stanova i za tu namenu obezbeđeno je 300 miliona dinara u ovogodišnjem budžetu – rekao je ministar Dulić.

Ministar je istakao da će se dinarski i krediti u evrima odobravati za kupovinu i postavljanje izolacije i spoljašnje stolarije, energetski efikasnih peći i kotlova, korišćenje grejne opreme veće energetske efikasnosti (toplotne pumpe), kao i za kupovinu i ugradnju opreme za sagorevanje biomase i druge opreme kojom se unapređuje energetska efikasnost.

Maksimalni iznos dinarskih kredita biće 1,5 miliona dinara, bez učešća, sa maksimalnim rokom otplate od pet godina i troškovima obrade kredita do jedan procenat. Maksimalni iznos kredita u evrima je 15.000 evra, uz učešće od 30 odsto i maksimalni rok otplate od 10 godina i troškove obrade do 0,5 odsto.

– Kod dinarskih kredita država subvencioniše kamatu u iznosu od 10 odsto kredita na godišnjem nivou, a kod kredita u evrima u iznosu od pet procenata godišnje. Na  kući od 150 kvadratnih metara termoizolacijom može mesečno uštedeti oko 5.000 dinara za grejanje što je jednako trošku mesečne rate za otplatu petogodišnjeg kredita od 280.000 dinara – istakao je Dulić.

Zahtevi za odobravanje kredita podonose se bankama koje su potpisale ugovor sa Fondom za zaštitu životne sredine.

Link