Od EIB za mala i srednja preduzeća 100 mil EUR kredita uz kamatnu stopu od 5,5%

Vesti

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izjavio je za „Tanjug“ da će od „Apeks 4“ kreditne linije Evropske investicione banke (EIB) od ukupno 250 mil EUR, oko 100 mil EUR biti odobreno u ovoj godini za i mala i srednja preduzeća (MSP), a oko 50 mil EUR za velike kompanije.

– Velika preduzeća imaće mogućnost da podnesu zahtev za ukupno 50 mil EUR iz kreditne linije EIB i da ih otplaćuju do 10 godina, što je jedna vrsta podrške domaćem realnom sektoru – rekao je ministar Ćirić.

On navodi da će ti zajmovi velikim preduzećima biti odobravani preko poslovnih banaka, pored ostalog, za trajna obrtna sredstva, investicije ili druge namene.

Ćirić je rekao da se u slučaju MSP radi o izuzetno povoljnoj „apeks“ liniji EIB, gde preduzetnici mogu računati na rok otplate do sedam godina, grejs period do dve godine i kamatnu stopu oko 5,5% godišnje.

– To je nastavak te „apeks“ kreditne linije, koja je i pre bila raspoloživa i koja je naišla na izuzetan prijem i odjek kod naših privrednika i koji su tražili da se opet obnovi takva vrsta jeftinog finansiranja – podsetio je Ćirić.

Ministar ekonomije je naglasio da na tržištu praktično ne postoji neki investicioni kredit sa ovakvim uslovima korišćenja.