Gase se šalteri – Od oktobra elektronsko podnošenje poreskih prijava

Vesti

Firme i preduzetnici u Srbiji od oktobra bi trebalo sve poreske prijave da predaju elektronski. Procene govore da bi samo elektronskom poreskom prijavom privreda mogla da uštedi 600 mil EUR godišnje. Da bi zaboravili na papire i šaltere firme moraju, međutim, da poseduju elektronski sertifikat. Njih izdaju Ministarstvo unutrašnjih poslova, „Pošte Srbije“ i Privredna komora Srbije, ali je broj preduzeća koja su ih pribavila – zanemarljiv.

– Mi smo za dve godine izdali oko 1.000 sertifikata i od toga su polovina firme, a polovina knjigovodstvene agencije – objašnjava Đuro Vojnović, direktor Sertifikacionog tela PKS.

– Kao i za sve u Srbiji i u slučaju elektronske prijave svi čekaju poslednji čas. Dobra stvar je što mislim da ćemo uspeti da pokrijemo sve knjigovodstvene agencije, kojih je 7.000 do 8.000 u zemlji i da će se tako rešiti problem.

Veliki poreski obveznici, oni sa obrtom većim od 20 miliona dinara, sa Poreskom upravom elektronski sarađuju više od godinu dana. Uskoro će tako poslovati i ostala preduzeća i preduzetnici.