Ostaje PDV od 8%

Vesti

Bez povećanja nameta na hotele, računare i južno voće

Porez na usluge smeštaja u hotelima, računare i južno voće neće biti povećan i ostaće na nivou od osam odsto!

Ovoj računici pečat je u ponedeljak dala Skupština ne usvojivši izmene Zakona o PDV koji je predviđao povećanje nameta na 18%. Time je ispravljena greška sa kraja prošle godine kada su parlamentarci izglasali poskupljenje banana, pomorandži, računara i hotelskih usluga, ali im je predsednik Boris Tadić vratio dokument na ponovno odlučivanje, uz obrazloženje da nije u skladu sa budžetom za 2011. godinu.

Inače, poslanici su u ponedeljak usvojili i dva zakona o zaduživanju. Tako će Srbija od Societe Generale banke uzeti 400 mil USD kako bi finansirala budžetski deficit i javni dug. Država će dati garanciju i za pozajmicu od 42 mil EUR koju „Jugoimport – SDPR“ traži od Srpske banke za posao u Alžiru.

Ovaj predlog Vlade primenjivaće se retroaktivno, od 1. januara ove godine, ukoliko ga usvoji Narodna skupština na sednici u sredu. Predložena poreska oslobođenja odnose se na preduzeća, ali i na građane koji su zakupci zemljišta.

Kada skupštinsku proceduru prođu izmene još jednog zakona, onog o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, vlasnici kombija do 3,5 tone neće morati da plaćaju visoke iznose pri registraciji svojih vozila, na ime poreza na upotrebu motornih vozila. Tačnije, ovaj porez neće uopšte plaćati, baš kao i vlasnici drugih teretnih vozila.