DINKIĆ: Subvencionisani krediti i u 2011.

Vesti

Preduzeća i građani će i u 2011. moći da dobijaju subvencionisane kredite, ali će za to biti izdvojeno manje novca nego ove godine, izjavio je ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić.

„Već smo smanjili stopu subvencija u novembru, sa takvom stopom nastavljamo i u narednoj godini“, rekao je on u intervjuu agenciji Beta i portalu Euraktiv(www.euractiv.rs).

Kako je naveo Dinkić, naredne godine biće subvencionisanih kredita za likvidnost, koji su najtraženiji, za investicije i potrošačkih kredite za kupovinu domaće robe.

– Ove godine je (uz subvenciju) odobreno 1,7 milijardi evra kredita za privredu, oko 600 miliona više nego prethodne godine. Sledeće godine će taj iznos verovatno biti manji u odnosu na ovu godinu jer 2010. završavamo ipak sa blagim rastom – rekao je on.

– Ako se taj rast nastavi i ubrza što očekujemo u sledećoj godini onda ćemo lagano smanjivati subvencije i u jednom trenutku kada stopa rasta pređe tri odsto godišnje ukinućemo subvencionisane kredite jer su bili antikrizna mera – dodao je Dinkić.

Kako je naveo, ove godine je povećana tražnja za kreditima za investicije, pa je odobreno 200 mil EUR, dok je prošle godine odobreno oko 10 mil EUR.

Dinkić je kazao da će u 2011. biti zamrznute investicije za sva preduzeća čiji je država vlasnik osim za „Železnice Srbije“ i „Rudnik Resavica“. Samo u tim preduzećima se subvencije koriste za plate, pa će i izdvajanja biti povećana jer se plate u javnom sektoru odrmzavaju, dodao je on.