Kupovina bez provizije i plaćanje telefonskih računa SMS-om – Pogodnosti domaće „DinaCard“

Vesti

Osim činjenice da se „DinaCard“ odskora mogu koristiti u 185 zemalja sveta bez provizije na kupovinu, pogodnosti da se SMS porukom bez provizije može dopuniti prepaid račun na telefonu ili platiti račun za fiksni telefon čine ovu karticu jednom od najatraktivnijih na tržištu. Postoje debitne i kreditne kartice iz sistema „DinaCard“, na koje se kamate kreću od 1,8 do 2%.

– „DinaCard“ je uspešan nacionalni kartični sistem sa više od 30 miliona uspešnih plaćanja i podizanja gotovine godišnje i više od 100 milijardi dinara. Kompanija „Discover Financial Services“, jedna od najvećih izdavalaca kreditnih kartica u SAD i četvrti po veličini globalni kartični sistem, koja je od 2008. godine vlasnik „Diners Club Internationala“, tražila je partnera u Evropi i prepoznala da je „DinaCard“ kao inovativan i uspešan sistem potencijalno dobar partner za budućnost – objašnjavaju za „Blic“ u Nacionalnom centru za platne kartice NBS kako je došlo do toga da jedina domaća kartica bude prihvaćena u 185 svetskih zemalja.

„Dina“ kartice su slične ostaloj „plastici“ jer omogućuju plaćanje na pos terminalima, u kupovini preko interneta ili se njima može podići novac s bankomata.

– Ono što „DinaCard“ čini posebnom jeste mogućnost da putem SMS dopunite račun za prepaid telefon ili mogućnost da SMS porukom platite račun za fiksni telefon bez ikakve naknade – kažu u Nacionalnom centru.

Zasad oko 2,5 miliona građana Srbije ima „DinaCard“, koje, bar prema rečima ljudi iz centra u NBS, imaju ubedljivo najveću prihvatnu mrežu u Srbiji. Da bi korisnici „Dina“ kartica mogli da ih koriste u inostranstvu, potrebno je da postojeću karticu zamene novom koju mogu koristiti u inostranstvu i u zemlji. „DinaCard“ koje se prihvataju u inostranstvu moraju na poleđini da imaju logotipe privatnih mreža Discover Card, Diners Club Internationala i Pulse.

Za plaćanje „Dina“ karticom u inostranstvu ne plaća se provizija, dok podizanje novca sa bankomata zavisi od poslovne politike banke, a kamata je između 0,8 i 1%.

Kamate na kreditne DinaCard

Banka Kamata Članarina

Erste 1,79 % 1.200 dinara
Alpha 1,85 % 850 dinara
Marfin 1,95 % 0 dinara
Komercijalna 1,9 % 600 dinara
Credit Agricole 1,99 % 3.000 dinara
UniCredit 1,98 % 0 dinara