Puna primena sporazuma Srbije i EFTA 2011. godine

Vesti

Puna primena Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije sa zemljama EFTA trebalo bi da počne iduće, 2011. godine, pošto ga ratifikuju parlamenti Norveške i Islanda, saopšteno je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Sporazum su za sada ratifikovali Švajcarska i Lihtenštajn.

Pomoćnik ministra ekonomije Srbije Bojana Todorović kazala je da bi sporazum zemljama EFTA trebalo da dovede do povećanja robne razmene i stranih ulaganja iz Norveške, Švajcarske, Islanda i Lihtenštajna u Srbiju, ali i da stvori mogućnost da se zajedno ulaže na treća tržišta.

Na početku seminara o mogućnostima izvoza u EFTA, ona je kazala da sporazum, potpisan u decembru 2009. godine, podrazumeva liberalizaciju trgovine industrijskim i poljoprivrednim proizvodaima, bavi se zaštitom intelektualne svojine, ulaganjima i javnim nabavkama, ali ne ne obuhvata trgovinu uslugama.

Od početka primene sporazuma industrijska roba iz Srbije će se izvoziti u EFTA bez carina, dok će se carina za uvoz industrijske robe iz tih zemlja u Srbiju ukidati postepeno do 2014. godine.

Prema njenim rečima, od 2005. do sada zemlje EFTA su u Srbiju uložila 2 mlrd EUR, a najveća su bila norveškog „Telenora“, islandski „Sktavis“ i švajcarski „Holcim“.

Ambasador Norveške u Srbiji Nils Ragnar Kamsvag ocenio je da će se zbog komplementarnosti, privreda Srbije brže razvijati, otvoriće se nova radna mesta i novi poslovi.

EFTA je 10. najveći trgovac na svetu po robnoj razmeni, a u sektoru usluga na petom mestu.

Prema podacima PKS, za devet meseci ove godine ukupna robna razmena zemalja EFTA sa Srbijom bila je 215,6 mil USD, dok je u isto vreme lane iznosila 271,8 mil USD.