Regionalna deponija u Novom Sadu

Vesti

Uskoro izrada plana upravljanja otpadom

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i direktorka Fonda za zaštitu životne sredine mr Željka Jurakić u petak (3. decembar 2010. godine) su potpisali Ugovor o sufinansiranju projekta „Izrada Regionalnog plana upravljanja otpadom za Grad Novi Sad i opštine Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas“. Ovim ugovorom Fond se obavezao da će projekat vredan 6.600.000 dinara sufinansirati sa 5.940.000 dinara, dok će ostatak finansirati gradska vlast.

Pavličić je tim povodom istakao da je ova samo nastavak saradnje s Fondom, jer je on već izdvojio novac za sanaciju dva stočna groblja kod Kaća i Kisača.

– Potpisivanje ugovora je veoma važna stvar, jer će se u Novom Sadu praviti regionalna deponija smeća. Za sada se ne zna tačno na kojoj će lokaciji biti izgrađena, jer je nekoliko njih u razmatranju – naveo je Pavličić.

I direktorka Fonda Željka Jurakić istakla je da joj je veoma drago što je potpisan ovaj ugovor i, kako je navela, to je logičan nastavak saradnje.

Novi Sad je sada preuzeo mesto lidera upravljanja otpadom u regionu. Inače, ovo nisu jedine investicije koje je Fond finansira u Novom Sadu. Sarađujemo s mesnim zajednicama, a neke od njih su Veternik, Novo naselje i Vidovdansko naselje, a izdvojili smo novac i za sanaciju Kameničkog parka – navela je Jurakićeva.

Nakon potpisivanja ugovora predstavnici Republike i Grada obišli su sanirano stočno groblje kod Kaća. Ono je sad dobilo sasvim drugu dimenziju, a trenutno se tamo sadi javor. Pavličić je naveo da je ovo stočno groblje trebalo da bude završeno do kraja godine.

– Sadi se drveće, a uskoro će ovaj deo biti i ograđen. Zato sada apelujem na građane da ne bacaju gde god stignu uginule životinje – naveo je Pavličić i dodao da će uskoro biti sanirano i stočno groblje kod Kisača.

Kada se oba groblja saniraju, grad planira da na više lokacija otvori stočna groblja koja bi bila po svim evropskim standardima i sa postrojenjima za uništavanje takve vrste otpada. U okviru toga grad priprema i otvaranje besplatnog kol centra za sugrađane koji bi da prijave uginuće životinje.