DINKIĆ: Trebalo bi odmrznuti plate i penzije

Vesti

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić ponovio da bi trebalo blago odmrznuti penzije i plate u javnom sektoru pošto Srbija ima rast bruto domaćeg proizvoda od 1,5%.

Dinkić nije želeo da kaže kako teku razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o tome.

– Razgovori sa MMF su u toku. Sačekajte utorak pa ćete videti kako stvari idu- kazao je Dinkić novinarima na otvaranju Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida u Beogradu.

Dinkić je naglasio i da se mora prekinuti sa obezvređivanjem primanja stanovništva, pošto dva miliona građana Srbije ima stalan pad primanja.

– Ako se nastavi taj pad primanja ne može se očekivati da se podstanke ni poljoprivreda, jer će manje ljudi kupovati i hranu, a kamoli drugi domaći sektori kao što su građevinarstvo i ugostiteljstvo- kazao je on.

Na pitanje novinara da li je jedini u Vladi Srbije koji se zalaže za ranije odmzavanje plata i penzije nego što je to dogovoreno sa MMF, Dinkić je kazao da ga „ne zanima da li je usamljen u Vladi već da li je predlog dobar ili loš“.

Prema dogovoru sa MMF, plate i penzije u Srbiji trebalo bi da se povećaju u aprilu 2011. godine, pošto su zamrznute od kraja 2008. godine.