Sezoncima ostadoše prazni džepovi

Vesti

INFOSTUD

Sezoncima ostadoše prazni džepovi – Tražnja za radnicima preko leta opala za 23%

Sreće ovog leta nisu imali ni sezonci. Kriza je smanjila šansu za zaposlenje i onima koji su spremni da rade prvo što se ponudi, ne pitajući hoće li angažaman trajati mesec, dva ili pola godine. Pred samo leto, tokom aprila i maja, podaci „Infostuda“ govore da je ponuda sezonskih poslova bila za 11% manje nego lane. Polovina maja je tek označila dolazak „suše“, jer je do polovine juna tražnja za radnicima bila čak 23% manja nego u istom periodu 2009. godine.

Dok je leto ranijih godina bilo udarno za građevinsku industriju, ove godine je na gradilištima bilo manje mesta. Najtraženije sezonsko zanimanje je – promoter. Ko je spreman da se odrekne letnjeg odmora, dodatni dinar može da zaradi radeći u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. Dnevnica se može zaraditi i na poljima.

Najveća ponuda, po „Infostudu“ je u Beogradu. Ugostitelji se, međutim, često traže i za rad u Crnoj Gori. Prema dosadašnjim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje najviše slobodnih privremenih poslova bilo je u Sremskoj Mitrovici – 20, Pančevu 16, Novom Sadu 15, Požarevcu – dva i Nišu – jedan.

– Glavni razlog manje ponude sezonskih poslova je kriza, jer su mnoge kompanije značajno smanjile obim marketinških i promotivnih kampanja – kaže Elena Erdeljanović iz „Infostuda“. – Primetili smo da je smanjena tražanja za građevinskim radnicima, ali zato ima posla u hotelijerstvu. Zanimljivo je da smo prvi put imali oglas za di-džeja koji bi radio u Crnoj Gori.

Tokom čitave ove godine poslodavci su Nacionalnoj službi prijavili potrebu za 52 privremena radnika.

– U pitanju su sezonski poslovi iz oblasti poljoprivrede, građevinarstva ili ugostiteljstva, oni za koje se ne traži kvalifikovana radna snaga – kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. – Beogradska filijala je ovog leta primetila porast zahteva poslodavaca iz Zemuna koji traže kuvare, šankere, točioce pića, pomoćne radnike u kuhinji.

Koliko mogu da zarade, u NSZ ne znaju tačno. Plata, kažu, često zavisi od učinka. Podaci „Infostuda“ s druge strane pokazuju da je prosečna plata – 30.000 dinara.