Konkurs za kredite u nerazavijenim područjima

Vesti

MINISTARSTVO EKONOMIJE
Konkurs za kredite u nerazavijenim područjima

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja i Fond za razvoj Srbije objavili su 25. marta konkurs za kredite preduzećima i preduzetnicima u nerazvijenim područjima u ukupnom iznosu od dve milijarde dinara.

Za kredit u vrednosti od 500.000 do 2.500.000 dinara mogu da konkurišu investitori u 35 najnerazvijenijih opština u Srbiji, a otplaćhuje se u roku od sedam godina, sa godišnjom kamatom od jedan odsto i jednogodišnjim grejs periodom. Za korisnike kredita u 23 nerazvijene opštine kamata je dva odsto.

„Danas će biti objavljen i konkurs za kredite projektima pretvaranja inovacija u nov proizvod u iznosu od 250 miliona dinara“, najavila je na konferenciji za novinare državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Verica Kalanović.

Otplata tih pozajmica je u roku od sedam godina, sa jednogodišnjim grejs periodom, a kamata za investitore u najnerazvijenijim opštinama je jedan odsto, u ostalim opštinama u Srbiji tri odsto.

Kalanovićeva je naglasila da su ti krediti trenutno najjeftiniji koji se mogu dobiti na finansijskom tržištu Srbije.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja je pripremilo Nacrt zakona o regionalnom razvoju, kojim je predviđeno osnivanje Državne agencije za regionalni razvoj, Regionalne razvojne zajednice i Fonda za regionalni razvoj.

„Novoj vladi Srbije će biti predloženo da traži povraćaj isplaćenog kosovskog duga u iznosu od 340 miliona dolara, i taj novac bi bio uplaćen u Fond za regionalni razvoj“, rekla je Kalanovićeva.

Preostali kosovski dug u iznosu od 1,24 milijarde dolara, kako je dodala, ne bi se isplaćivao inostranim poveriocima već bi bio namenjen razvoju opština u srpskim enklavama na Kosovu.