Besplatni softverski alati

Vesti

MINISTARSTVO TELEKOMUNKACIJA
Besplatni softverski alati na srpskom jeziku sada dostupni svima


– Jedini način da se Srbija razvija kao informaciono društvo jeste da osnovni softverski alati budu dostupni svima, a oni su sada prevedeni na srpski jezik, na ćirilicu i latinicu i mogu se besplatno preuzeti sa web stranice Ministarstva telekomunikacija www.mtid.sr.gov.yu, izjavila  25. marta 2008. godine ministarka Aleksandra Smiljanić u Privrednoj komori Srbije.

Smiljanićeva je, otvarajući skup na kome su prezentovani projekti lokalizacije besplatnog softvera – OpenOffice.org, „Mozilla Firefox“ i „Mozilla Thunderbird|“, kao i lokalizacije „Fedor“ operativnog sistema, kazala da su projekte realizovale različite ekipe sa fakulteta Beogradskog i Niškog univerziteta, a finasiralo ih je Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo.

Milenko Cvetinović, državni sekretar u Ministarstvu za telekomunikacije i informatičko društvo, istakao je da Srbija sada ima legalan i besplatan softver na srpskom jeziku, i dodao da su „softveri za desktop aplikacije“ namenjeni građanima, malim firmama, školama i državnim institucijama.

– Da bi naša intelektualna svojina bila cenjena i zaštićena u svetu, moramo da štitimo i tuđu, što znači da svako ko hoće da koristi komercijalne softvere, treba da ih i plati – kazao je Cvetinović.

Međutim, treba pružiti mogućnost i onima koji ne mogu da plate, ili onima kojima nisu neophodne sve funkcionalne mogućnosti koje nudi komercijalni softver, rekao je on i dodao da država na taj način ispunjava obavezu da građanima učini dostupnim usluge informatičkog društva.

Lokalizaciju paketa OpenOffice.org realizovala je ekipa Matematičkog fakulteta iz Beograda, lokalizaciju softverskih proizvoda „Mozilla Firefox“ i „Mozilla Thunderbird“ Elektronski fakultet u Nišu, a srpsku verziju operativnog sistema „Fedra“ uradilo je Fakultet organizacionih nauka u Beogradu.

Profesor Matematičkog fakulteta u Beogradu Duško Vitas istakao je prilikom prezentacije projekta, da je u pitanju slobodan softver, što znači otvoren kod, bez troškova licenciranja i proširiv.

Na skupu su govorili i profesor Elektronskog fakulteta u Nišu Dragan Janković i profesor Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu Dušan Starčević, a svi učesnici skupa zaključili su da je neophodno raditi na stvaranju srpskog IT rečnika.