Strane investicije oko četiri milijarde dolara

Vesti

MINISTARSTVO EKONOMIJE
Strane investicije oko četiri milijarde dolara

Direktne investicije u Srbiji u 2007. godini iznosile su oko četiri milijarde dolara, procenio je pomoćnik ministra ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Nebojša Ćirić.

Tačan nivo investicija u Srbiji za 2007. godinu znaće se do maja ove godine, precizirao je Ćirić na Juromani konferenciji o centralnoj i istočnoj Evropi.

Pomoćnik ministra je kazao da je nivo investicija u 2007. projektovan na nešto niži nivo nego u 2006. godini, kada su zahvaljujući privatizaciji dostigle rekordan nivo od 4,2 milijarde dolara.

„Ohrabrujuće je što se pored prihoda od privatizacije u Srbiji može primetiti stalni i stabilan rast grinfild ulaganja, odnosno investicija u izgradnju novih fabrika“, istakao je on.

Ćirić je naveo da se rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2007. godini procenjuje na oko sedam odsto. Kako je dodao, BDP po stanovniku Srbije biće povećan sa 4.200 dolara u 2006. na 5.500 dolara u 2007. godini.

Dalji podsticaj rastu i razvoju ekonomije u Srbiji, naveo je, daće i dobijanje statusa kandidata za pridruživanje Evropskoj uniji, koje srpske vlasti očekuju do kraja ove godine.

Ovogodišnja Juromani konferenciji o ekonomiji i investicijama u centralnoj i istočnoj Evropi, koja se održava 15. i 16. januara u Beču, okupila je više od 1.200 bankara, investitora, ekonomista, državnika, privrednika i novinara.