Kezdő vállalkozók támogatása

Pályázatok

SZERBIA FEJLESZTÉSI ÜGYNÖKSÉGE

Nyilvános felhívás pályázatok benyújtására a kezdő vállalkozók támogatási csomagjának odaítéléséhez a Start-Up program keretében

Határidő hosszabítás! A pályázati kérelmek új beadási határideje: 2016.06.20.

Szerbia Fejlesztési Ügynöksége (a továbbiakban: Ügynökség) közösen az akkreditált regionális fejlesztési ügynökségekkel (a továbbiakban: ARRA) a „START-UP” program keretében pályázatot hirdet kezdő vállalkozók részére támogatási csomagok odaítélésére.

A projekt általános célja a vállalkozói szellem fejlesztése és promóciója, valamint a nők,  a  fiatalok és szociális vállalkozások serkentése,  illetve a  mikro, kis- és középvállalkozások (a továbbiakban MKKV) hatékonyságának előmozdítása és intézményes támogatása.

A támogatási csomag magában foglalja a kezdő vállalkozók ingyenes képzését, a vissza nem térítendő támogatást és az MKKV-k és vállalkozók mentorálását. A projekt pénzbeli  és nem pénzbeli eszközökkel  támogatja az érzékeny célcsoportokat, az üzlet   elindításához és vezetéséhez szükséges alaptanfolyamon,  az üzlet megkezdéséhez a  és az üzleti terv kidolgozásához szükséges tudnivalókon,  a  legjobb üzleti ötletek  vissza nem térítendő pénzügyi támogatásán és a kezdő vállalkozók mentorálásán keresztül fejlődésük korai szakaszában.

Célcsoport

A fejlesztési ügynökségek várják mindazon személyek jelentkezését, akik jelenleg munkanélküliek, viszont van egy értékes üzleti ötletük, amivel saját vállalkozásba kezdenének.

A célcsoportot négy kategóriába sorolhatjuk:
•    nők
•    fiatalok, 18-30 éves korig (a pályázat közzétételének pillanatában),
•    a nehezen foglalkoztatható munkaerőcsoportba tartozó személyek (a pályázat közzétételének pillanatában 45. életévüket betöltött személyek) – főként a munkaerő-feleslegek, akik a privatizáció során vagy az átszervezési folyamatban, illetve a közszférában az ésszerűsítést követően munka nélkül maradtak, a rokkantsággal élő személyek és szakmai képesítés nélküli személyek,
•    a fejletlen területekről származó személyek (összhangban a pillanatnyilag  érvényes,  A 2014. évi a régiók és helyi önkormányzati egységek megállapított egységes fejlettségi jegyzékéről  szóló kormányrendelettel (az SZK Hivatalos Közlönye, 104/2014. sz.)). A  fejletlen területeket 19 helyi önkormányzati egység  alkotja: Babušnica, Bela Palanka,  Bojnik,  Bosilegrad,  Bujanovac,  Vladičin Han,  Golubac,  Žitorađa, Kuršumlija, Lebane, Mali Zvornik,  Medveđa,  Merošina,  Preševo,  Prijepolje,  Svrljig, Surdulica, Trgovište, Tutin, amelyek a tevékenységüket ezeken a területeken regisztrálták.

A projektben való részvétel feltételei:

A projektet két fázisra oszthatjuk, ezek:
•    A projekt I fázisa – kezdő vállalkozók ingyenes képzése
•    A projekt II fázisa – A vissza nem térítendő eszközök odaítélése és  a kezdő vállalkozások mentorálása

A támogatási csomag odaítélésére jogosultak mindazon személyek, akik eleget tesznek az alábbi feltételeknek:

1.    A projekt I. fázisában (képzés)
•    van egy versenyképes üzleti ötletük termelési, feldolgozói vagy egyes szolgáltatási tevékenységre (IT szektor, innovációs tevékenység és kreatív ipar),
•    nyilvántartásban vannak a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatalban (NSZZ),
•    ugyanazokra a tevékenységekre, amelyekre a vissza nem térítendő eszközök odaítélésére pályáznak, nem használtak egyéb eszközöket, amelyek a Szerb Köztársaság költségvetéséből, a Vajdaság Autonóm Tartomány költségvetéséből és a helyi önkormányzati egységek költségvetéséből vagy adományozó szervezetektől kaptak.

2.    A projekt II.  fázisában (vissza nem térítendő eszközök  és  mentorálás):
•    a projekt I. fázisában előirányzott képzésen való részvétel,
•    részletesen kidolgozott üzleti terv,
•    önrész biztosítása, ami projekt igazolt költségeinek legalább 50%-a.

A pályázó személyek kötelesek a saját üzleti tervükben kidolgozni azt az üzleti ötletüket, amellyel a projekt I. fázisában pályáztak, tehát az üzleti ötlet változtatására nincs lehetőség.

A vissza nem térítendő eszközök odaítélésének és mentorálásnak feltétele a cég regisztrációja a Gazdasági Cégjegyzékek Ügynökségénél (APR).

A vissza nem térítendő eszközök kizárólag állóeszközök beszerzésére használhatóak, illetve az ügyviteli költségeinek fedezésére a projekt értékének 20%-áig, valamint nem használhatóak a következőkre:
•    szerencsejátékok, lutri és hasonló tevékenységek szervezésére,
•    olyan termékek előállítására, forgalmazására, valamint olyan tevékenységek végzésére, amelyek a hazai jogszabályok vagy nemzetközi egyezmények és megállapodások szerint tiltottnak számítanak,
•    kőolaj és kőolajszármazékok forgalmazására,
•    elsődleges mezőgazdasági termelésre,
•    a kereskedelmi vagy vendéglátó ipari tevékenység bármely formájára,
•    szolgáltatói tevékenységre (kivéve a fent említetteket).

A projekt megvalósításához rendelkezésre álló összeg összesen 100.000.000,00 dinár.

A vissza nem térítendő eszközök tervezett felosztása a felhasználói kategóriák szerint:

•    női vállalkozók – a projekt teljes költségvetésének 30%-a,
•    fiatal vállalkozók 18-30 éves korig – a projekt teljes költségvetésének 30%-a,
•    a nehezen foglalkoztatható munkaerőcsoportba tartozók –  a projekt teljes költségvetésének 20%-a,
•    a fejletlen területekről származó személyek – a projekt teljes költségvetésének 20%-a.

A fejlesztési ügynökség fenntartja a jogot a felhasználói kategóriák közötti költségvetés felosztásának 10%-os korrekciójára, a beérkezett pályázatok minőségétől és számától függően.

A vissza nem térítendő támogatást 300.000,00-től 1.000.000,00 dinár  összegig ítélik oda,  ÁFA nélkül,  ami  a  projekt igazolt  költségeinek 50%-a,  azon feltétel mellett, hogy a pályázó  biztosítja a minimum 50%-os önrészt.

Azok a pályázók, akik 500.000,00-től 1.000.000,00 dinár értékig pályáztak a vissza nem térítendő támogatásra, kötelesek az önfoglalkoztatás mellett legalább egy személyt foglalkoztatni, az ügynökséggel való szerződés aláírását követő hat hónapon  belül.

A vissza nem térítendő támogatás felhasználója köteles legalább két évig üzemeltetni a vállalkozását, és ebben az időszakban nem engedélyezett számára az állóeszközök elidegenítése és a projekt keretében a foglalkoztatottak számának csökkentése.

A pályázók csak egy kérelmet nyújthatnak be a támogatási csomag odaítélésére.

A projekt igazolt költségei

Összhangban az Állami segélyek odaítélésének szabályairól szóló kormányrendelettel (az SZK Hivatalos Közlönye, 13/10., 100/11., 91/12., 37/13. és  97/13. sz.) a projektben jóváhagyott vissza nem térítendő támogatásban  az alábbi költségeket ismerik el:

–    anyagi vagyon kezdeti beruházásai a projekt megvalósítása érdekében,
–    az üzletvitel operatív költségei.

Anyagi vagyonon értendők az épületek, berendezések, gépek és felszerelés, amelyeket  a beruházás igazolt költségeinek  ismerünk  el,  amennyiben  azokat  kizárólag az eszközhasználó használja, ezek lehetnek:

–    termelői gépek és termelői felszerelés beszerzésére történő beruházások (a pályázat közzétételének pillanatában a felszerelés nem lehet a gyártási évtől számított 5 évnél régebbi és csak regisztrált cégtől lehet vásárolni),
–    a műhely vagy iroda és a munkafolyamatok működésbe helyezése (amin a termelői helyiség adaptációja és /vagy rekonstrukciója értendő).

A biztosíték eszköze

Biztosítékként a potenciális felhasználók kötelesek elküldeni az aláírt, hitelesített, és regisztrált saját blankó váltójukat a hitelesített és aláírt váltói meghatalmazással együtt, vagy egy jogi személy szerződéses kezességét vagy két kezes jóváhagyását.  Azon felhasználók, akik 500.000,00 dináron felüli összeget kapnak, kötelesek a felsorolt biztosítékok mellett a regiszterbe bejegyeztetni a felszerelésre a zálogjogot az Ügynökség javára.

A pályázat benyújtásához szükséges dokumentáció

A projekt I. fázisában (képzés)

•    helyesen kitöltött és aláírt jelentkezőlap, ami magában foglalja az üzleti ötlet leírását (1. űrlap)
•    a személyi igazolvány hitelesített másolata vagy a chip-es személyi igazolvány kinyomtatott adatai,
•    aláírt nyilatkozat a pályázat feltételeinek elfogadásáról (2. űrlap)
•    a büntetlen előéletről szóló igazolás a gazdaság vétségre és a vagyon elleni bűncselekményekre vonatkozóan (a Belügyminisztérium adja ki),
•    aláírt nyilatkozat, hogy ugyanazon tevékenységekre, amelyre az illető személy a vissza nem térítendő eszközökre pályázik, nem használt fel más eszközöket, amelyek a Szerb Köztársaság költségvetéséből, a Vajdaság Autonóm Tartomány költségvetéséből és a helyi önkormányzati egység költségvetéséből vagy adományozó szervezetektől származnak (3. űrlap),
•    bizonylatot arról, hogy a pályázó bejelentkezett a munkát kereső személyek nyilvántartásába (a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal adja ki – NSZZ),
•    azon dokumentum, amellyel a pályázó igazolja, hogy a nehezen foglalkoztatható személyek kategóriájához tartozik:

o    azon személyek esetében, akik a privatizáció folyamán maradtak munka nélkül vagy a vállalatokban az átszervezési folyamatban, illetve a közszférában az ésszerűsítést követően – Végzés a munkaviszony megszűnéséről,

o    a rokkant személyek esetében – Végzés a munkaképesség becsléséről (a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal (NSZZ) adja ki),

o    szakképesítés nélküli személyek esetében – Bizonylatot a szakmai fokozatról (a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal (NSZZ) adja ki).

•    ajánlólevél (amennyiben létezik) vagy motivációs levél.

A projekt II. fázisában (vissza nem térítendő támogatás és mentorálás)

•    a vissza nem térítendő támogatás odaítéléséhez szükséges jelentkezési lap (4. űrlap),
•    részletesen kidolgozott üzleti terv,
•    elő számla/szerződés/árajánlat az állóeszközök specifikációjával, amelyekre a jelentkezést benyújtja.

A projekt II. fázisának megpályázásához szükséges dokumentációt a kezdő vállalkozók képzésének utolsó napjától számított 10 napon belül kell benyújtani. A kiválasztott pályázók kötelesek Szerbia Fejlesztési Ügynökségével való szerződés aláírása előtt elküldeni a cég regisztrációjáról szóló végzést, azon bizonyítékot, hogy van előre biztosított pénzeszközük a beruházás társfinanszírozására (a projekt tárfinanszírozásához szükséges összegnek szerepelnie kell az erre a célra megnyitott számla kivonatán, mely dokumentumot szintén el kell küldeni) és biztosítékot (váltó és az adós váltó- meghatalmazása vagy jogi személy vagy két személy kezességéről szóló szerződés). A  Kincstári  Igazgatóságnál az alszámla megnyitásának vagy megszüntetésének a  feltételeiről és módjáról és a nyilvános eszközök használói megállapításának módjáról és nyilvántartásáról szóló szabályzattal összhangban (az SZK Hivatalos Közlönye, 113/2013., 8/2014. és 24/2016. sz.) minden kiválasztott  gazdasági társaság és  vállalkozó ezen projekt szerint,  köteles  megnyitni az erre a célra előlátott folyószámlát a Kincstári Igazgatóságnál, amelyre az Ügynökség a vissza nem térítendő eszközöket átutalja számukra.  Azon pályázók, akik 500.000,00 dinár feletti eszközöket kapnak, kötelesek a felsorolt biztosítékon kívül a regiszterbe bejegyeztetni a zálogjogot a felszerelésre az Ügynökség javára.

Az Ügynökség fenntartja a jogot, hogy amennyiben szükséges, kérjen kiegészítő dokumentációt a használótól, ez azonban csak a komplett kérelmekre vonatkozik.

A jelentkezés módja és  a jelentkezések benyújtásának határideje
Minden kísérő dokumentum  elérhető elektronikus formában az Ügynökség honlapján,  a www.ras.gov.rs címen és a Godina Preduzetništva 2016 www.godinapreduzetnistva.rs honlapon,  valamint  nyomtatott formában az ARRA-ban.

További információért fordulhatjanak hozzánk bizalommal:

Szerbiai Fejlesztési Ügynökség elérhetőségei:
tel: 011/33 98 510
e-mail: sasa.veljic@ras.gov.rs,  svetlana.nikolic@ras.gov.rs

RRA  Panonreg – Szabadkai Reginonális Fejlesztési Ügynökség elérhetőségei:
tel: 024/554-107
e-mail: office@panonreg.rs,

Magyarkanizsai elérhetőségeink:
Tel.: 063-31-55-69
E-mail: kanjiza@panonreg.rs
Magyarkanizsai városháza, 32-es iroda

A hiányos pályázati anyagokat nem áll módunkban elfogadni. A Szerbia Fejlesztési Ügynökségének elküldött jelentkezések el lesznek utasítva.

A projekt I. fázisához szükséges jelentkezési lapot a hozzá tartozó dokumentációval 2016.06.20-ig postán vagy személyesen lehet átadni az ARRA-nak, a következő címre: RRA Panonreg, Trg cara Jovana Nenada 15, 24000 Szabadka.

Link