“Szülőföldön magyarul” vajdasági pályázati felhívás

Pályázatok

teachers_handsraisedBETHLEN GÁBOR ALAP

“Szülőföldön magyarul” vajdasági pályázati felhívás

A pályázat célja: a szerbiai magyar nyelvű oktatás és nevelés támogatása

A támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás

I.          Támogatásra jogosultak
1.    Nevelési, oktatási, valamint tankönyv és taneszköz támogatásban részesülhet:
A szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény 14.§. (1) és (2) pontjai alapján az „óvodai, alap – és középfokú oktatási intézményben magyar nyelven vagy a magyar kultúra tárgyában tanulmányokat folytató kiskorúak”.

Ennek értelmezésében:
a.)    azok az óvodáskorú gyerekek, akik 2012. szeptember 1-től Szerbiában működő akkreditált óvodában magyar nyelvű képzésben vesznek részt,
b.)    azok az általános- és középiskolás tanulók, akik 1994. augusztus 31-ét követő időszakban születtek és Szerbiában működő akkreditált oktatási intézményben alap- vagy középfokú tanulmányaikat magyar nyelven folytatják
c.)     egyedi elbírálással részesülhetnek támogatásban:
•    azok a tanulók, akik az 1994. augusztus 31-ét megelőző időszakban születtek és Szerbiában működő akkreditált oktatási intézményben alap- vagy középfokú tanulmányaikat magyar nyelven folytatják,
•    vagy egyéb magyar nyelvű oktatásban (pl. anyanyelvápolás) részesülnek, mivel a lakóhelyükön, napi bejárással elérhető távolságon belül nem működik magyar nyelvű oktatási intézmény, vagy magyar nyelvű tagozat.

2.    Hallgatói támogatásban részesülhet
A szomszédos állomokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény 14.§. (1) és (2) értelmezésében:
•    az a nappali tagozatos hallgató, aki Szerbiában működő felsőoktatási intézményben alap vagy magiszteri tanulmányait egészben, vagy részben magyar nyelven folytatja.

II.        Pályázatból kizárandók köre
a.)    aki alap-vagy középfokú oktatási intézménybe jár és a 2012/2013. tanév első félévében több mint 50 igazolatlan órát halmozott fel,
b.)    az egyéb magyar nyelvű oktatásban részesülő tanuló, aki a 2012/2013. tanév első félévében a hivatalosan előírt magyar órák több mint 10%-ról igazolatlanul hiányzott,
c.)    az a pályázó szülő/pályázó, aki pályázatát (adatlap + mellékletek) a megadott határidőn túl, illetve hiányosan nyújtja be, és a felszólításban szereplő határidőn belül sem pótolja a hiányosságokat.
d.)    azon személyek, akikre a 2001. évi LXII. törvény hatálya nem terjed ki (Szátv. 1.§. (3): „aki magyar állampolgárságát önként tett nyilatkozat alapján veszítette el; akinek magyar állampolgárságát azért vonták vissza, mert csalárd módon szerezte meg; aki Magyarország területén bevándorolt, letelepedett, menekült vagy menedékes jogállást szerzett.)

A fenti feltételek bármelyikének fennállása esetén a pályázat érdemi vizsgálat nélkül elutasításra kerül.

III.      Pályázható támogatás összege és jogcíme
A. NEVELÉSI, OKTATÁSI, valamint TANKÖNYV- ÉS TANESZKÖZ TÁMOGATÁS – 22.400 Ft-nak megfelelő EUR

B. HALLGATÓI TÁMOGATÁS – 2.800 Ft-nak megfelelő EUR
A támogatás a 2012/2013-as tanévre egy alkalommal igényelhető.
A „Szülőföldön magyarul” pályázat teljes támogatási keretének forrása a Bethlen Gábor Alap 2013. évi költségvetésének „Oktatás-nevelési támogatás” előirányzatán rendelkezésre álló összege.

IV.      Pályázati feltételek
Az A. pontban megjelölt támogatásra vonatkozó pályázati feltételek: (a pályázati adatlapon és kitöltési útmutatón részletezve):
•    megfelelően kitöltött pályázati adatlap (a dokumentum minden adatának kitöltése kötelező, a kitöltési útmutatónak megfelelően)
•    kötelezően csatolandó mellékletek:
a)       a pályázó szülő vagy nevelő szülő érvényes személyazonossági igazolványának fénymásolata;
Amennyiben a kiskorú családneve nem egyezik meg a pályázó szülő/nevelőszülő családnevével, mellékelni kell a következő dokumentumok valamelyikének fénymásolatát: válásról szóló bírósági végzés, a nevelőszülő megbízásáról szóló hatósági döntés.
b)    a gyermek(ek) születési anyakönyvi kivonatának és ha rendelkezik érvényes személyazonossági igazolvánnyal, akkor annak fénymásolata is;
c)      a gyermek(ek) óvodai, iskolai előkészítő-, vagy iskolalátogatási igazolásának eredeti példánya, amely tartalmazza az adott osztály/tagozat/csoport tannyelvének megjelölését és a 2012/2013-as tanévben igazolatlanul mulasztott órák számát. Az egyéb magyar nyelvű oktatásban részesülő tanulók esetében az igazolásnak tartalmaznia kell a hivatalosan előírt, magyar nyelven tartott órák számát és a 2012/2013-as tanév első félévében felhalmozott igazolatlan órák számát.
d)       Egyedi elbírálás alá esők esetében kérelem csatolása, amely tartalmazza a támogatás indokoltságát. (A kérelem formanyomtatványát a pályázati csomag tartalmazza.)
A B. pontban megjelölt támogatásra vonatkozó pályázati feltételek (a pályázati adatlapon és kitöltési útmutatón részletezve):
•    megfelelően kitöltött pályázati adatlap
•    kötelezően csatolandó mellékletek:
a)       a pályázó hallgató érvényes személyazonossági igazolványának fénymásolata
b)     a hallgató jogviszonyát igazoló okirat eredeti példánya, amely igazolja, hogy tanulmányait egészben vagy részben magyar nyelven folytatja.

Amennyiben a pályázat vagy a kötelezően csatolandó bármelyik melléklet hiánypótlásra szorul, akkor a Pályázó szülő/pályázó köteles az írásbeli értesítő kézhezvételétől számított 15 napon belül a kért adatokat vagy mellékleteket pótolni, ellenkező esetben a pályázat érvénytelennek minősül. Hiánypótlásra csak egyszer van lehetőség.
Az adatlapon kérjük a lakhelyet és a levelezési címet (amennyiben más, mint a lakhely) pontosan feltüntetni. Kérjük, tüntessék fel e-mail elérhetőségüket és telefonszámukat az esetleges felmerülő problémák gyorsabb intézése érdekében.

V.       Pályázatok benyújtásának módja
1.     Jelen pályázati felhívás alapján a 2012/2013-as tanévre igényelhető támogatásokra 2013. március 1. – 2013. április 15. közötti időszakban lehet pályázni.

A pályázat utolsó postára adási dátuma: 2013. április 15.

2.    A pályázatot be lehet nyújtani személyesen a CMH irodákban vagy postai úton ajánlott levél formájában

VI.      Pályázati adatlap beszerezhetők
A formanyomtatványok az előző pontban feltüntetett irodák bármelyikében, illetve a www.cmh.org.rs  honlapról tölthetők le.

Link